Редът за издаване на лични документи ще бъде облекчен, а заявлението за подмяна ще има по-малко графи. Това ще стане възможно с промените в Закона за българските лични документи, които кабинетът е гласувал на своето заседание днес.

При подмяна на документи гражданите вече няма да попълват данни за родителите си и съпруга си или законния си представител. Това ще става само когато се кандидатства за първи документ за самоличност. При всяко следващо попълване администрацията няма да изисква такава информация. Целта е да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса.

До 30 дни ще бъде срокът за издаване на лична карта, паспорт и документ за самоличност на чужденци, получили убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут у нас. При бързата услуга срокът ще е 10 дни. Определя се и срокът за предоставяне на данни от информационните фондове за българските лични документи - до 14 дни от регистриране на искането или подадено писмено заявление.

Кабинетът промени и четири нормативни акта на МОСВ, както и наредбата за издаване на разрешения за обработка на тютюн, с които се намалява бюрокрацията. Всички те предвиждат премахване и намаляване на допълнителните изисквания за документите, които се представят при заявяване на административните услуги. Това ще става по служебен път.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Събраха 165 хил.евро за трансплонтацията на бебето Анди

165 000 евро необходими за чернодробната трансплантация на 3-месечния Анди бяха събрани за часове от дарения, предаде бТВ. Преди месец Анди е диагностициран с рядко вродено заболяване – атрезия на жлъчните пътища или билиарна атрезия.

Изкупиха и термометрите от варненските аптеки

Освен предпазни маски, вече няма и термометри във Варненските аптеки. Това съобщи шефката на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова, на проведения Областен кризисен щаб, на който се обсъдиха превантивни мерки против разпространението на коронавируса.