Помощи за над 650 000 инвалиди по по-лесна процедура

Помощи за над 650 000 инвалиди по по-лесна процедура

Облекчаване на процедурата за получаване на финансова подкрепа на над 650 000 хора с увреждания предлага министерството на труда и социалната политика. Предложението на ведомството е от началото на следващата година да отпадне изискването за изготвяне на индивидуалната оценка на хората с увреждания, като условие за получаване на парични помощи и подкрепящи мерки. Това стана ясно от Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания публикуван за обществено обсъждане.

Отпадането на изискването инвалид да има изготвена такава оценка би облекчило кандидатстващите за помощ над 650 000 души с увреждания потвърдиха за „Монитор“ от социалното министерство. Промените биха намалили и административната тежест за хората с увреждания, а едновременно с това би се разтоварила и работата на социалните служби, разясниха още от МТСП.

Публикувани за обществено обсъждане са промени, съгласно които хората с трайни увреждания ще получават месечните си помощи или целевите за помощни средства, медицински изделия или балнеолечение и рехабилитация, без да преминават през задължителната индивидуална оценка. Сега изготвянето на въпросната индивидуална оценка отнема до 2 месеца след подаване на заявлението. Към момента хората с увреждания имат право на индивидуална оценка на потребностите, която е комплексна. Тази оценка изследва функционалните затруднения на човека и определя вида подкрепа, която да получи. Индивидуална оценка на потребностите се изготвя по искане на човека с увреждане, родителя, настойника или попечителя на човек с увреждане, член на семейството, при когото е настанено дете с увреждане или ръководителя на специализирана институция или социална услуга – резидентен тип, в която е настанено дете с увреждане. За да се изготви тази оценка са необходими и няколко документа – заявление – декларация по образец, формуляр за самооценка, ТЕЛК или НЕЛК. От Агенцията за социално подпомагане, обясняват, че тези документи се подават в дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на човека с увреждане - лично, с писмо с известие за доставяне (обратна разписка) чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно изискванията. Документите може да се приемат и в дома на човека с увреждане при доказана с медицински документ необходимост. Реално, ако тези всички изисквания и процедури отпаднат, за хората с увреждания получаването на подкрепа и помощ ще се случва по – лесно и бързо, става ясно още от предложените промени. В случай че предложенията се приемат, помощните средства ще се предоставят само на базата на медицински документ, издаден от лекарските консултативни комисии, ТЕЛК или НЕЛК, без да е необходима заповед от социалните служби за отпускането на целевата помощ. Предвижда се финансирането им да премине към системата на здравеопазването и НЗОК, като контролът ще се осъществява от здравните, а не от социалните власти, става ясно още от публикуваните промени за обществено обсъждане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.