"Уважавам правото на протест, но не мога да се съглася, че 20 души имат право да нарушават правата на хиляди пътуващи.Проявяваме търпение към действията на протестиращите, но то не е безкрайно . Според нашата информация на протеста почти няма стопани от Крушаре, там са основно хора, които дори нямат домашни прасета. Време е протестиращите да приемат реалността и да се съобразят с нея“,заяви областният управител на Сливен Чавдар Божурски по повод няколкодневната блокада на пътя към Ямбол заради започнатато доброволно избиване на свинете, отглеждани в т.нар. „заден двор“.

Той  подчерта, че на протестиращите ще бъде даден срок да прекратят блокадата на пътя Сливен - Ямбол, в противен случай ще бъдат предприети всички мерки, предвидени в закона. "За осигуряване на безопасността и мира в района на блокадата е насочен огромен ресурс, който е необходим другаде",категоричен е губернаторът.

От областната епизиотична комисия съобщават, че до момента са умъртвени около 90 на сто от общо отглежданите в региона от частни стопани в 2 558 обекта 5 998 домашни прасета. След направени предварителни огледи  от представители на Басейнова дирекция, РИОСВ и РЗИ и 43 терена за загробване

До момента няма откази ветеринарните власти да бъдат допускани в домашните стопанства, твърди губернаторът и напомня, че където все още прасетата не са умъртвени е даден 24 - часов срок за изпълнение на заповедта. В случай на неподчинение ще бъдат налагани административни наказания и глоби в размер от 150 до 1 000 лв. "При необходимост, ще се пристъпи към принудително изземване на животните и тяхната евтаназия", посочи Чавдар Божурски. По данни на директора  на областната дирекция на БАБХ - Сливен д-р Пламен Пенчев до момента на територията на областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Всички взети  проби са били отрицателни. 

-

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отпада забраната за превоз от 39 свинеферми и 66 кланици в страната

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо. Във всички обекти е извършен официален контрол и надзор , доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Заради влошената епизоотична обстановка бе забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна, съобщиха от БАБХ.

БАБХ спря още 50 тона месо със салмонела от Полша

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела. Цялото количество е 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладено пилешко бутче.