Облаци, роботи и блокчейн ще управляват живота ни тази година

Облаци, роботи и блокчейн ще управляват живота ни тази година

Автономните магазини ще бъдат все по-търсени

Облачни услуги, изкуствен интелект и блокчейн технологията ще са водещи в живота на потребителите през 2019 г. Промените, които технологиите ще предизвикат, ще обхванат редица сектори, сред които индустриалното производство, застраховане, както и автомобилопроизводство.

За последните години темата за Индустрия 4.0 става все по-широкообсъждана и това не е случайно – технологиите ще променят начина ни на живот изоснови като това обхваща не само начина ни на функциониране, но и на мислене. „Технологичните иновации ще са основен фактор в развитието на важни за икономиката индустрии“, пишат от японският технологичен гигант Fujitsu в прогнозите си за тази година.

На първо място ще бъде засегнат публичният сектор. Хората вече ще имат достъп до услугите на властта чрез телефона и ще очакват същата бърза реакция и качество, както при частния сектор.

Ключов фактор, за да няма разлики между очаквания и реалност, ще бъде изкуственият интелект (AI).

Естония например вече работи в насока, за да направи AI част от правния мир. Друг плюс на технологията е намаляването на здравните разходи, което ще доведе и до развитие на дистанционно здравеопазване и създаване на дигитализирани болнични услуги. За подобряване на тази сфера ще спомогнат и облакът и блокчейн системата. Въпреки сериозното навлизане на облачните технологии, подходът значително ще зависи от големината на публичния сектор в различните страни - Естония, Финландия и Малта ще могат да въвеждат публичен облак, докато големите държави като Франция, Германия и Италия ще използват хибрид от множество облачни решения.

Заплахите от киберпрестъпност обаче ще останат.

„Масовите заплахи от киберпрестъпност и новите регулации в ЕС в областта ще донесат нови предизвикателства по отношения на сигурността в публичния сектор“, пишат още в доклада. Очакванията са и тук AI да се притече на помощ, за да се идентифицират заплахите по-рано и да се неутрализират техните резултати.

Секторът за финанси и застраховане също няма да изостане – близо 30% от директорите възнамеряват да намалят инвестициите си в технологична инфраструктура и центрове за данни, сочат последни проучвания. Това ще доведе до по-масовото използване на облачните технологии, от които ще се възползват и банките и така ще може да се въведе модулно банкиране. Това обаче ще доведе до

глад за специалисти

особено в области като изкуствен интелект, облак и блокчейн.

Използването на IoT (Интернет на нещата) пък ще намали риска и ще увеличи откритостта за застрахователните институции. Тази година ще станем и свидетели на въвеждането на блокчейн технологията, което ще доведе и до нови концепции за дигитални портфейли.

Автоматизираните магазините ще бъдат все по-търсени, с което няма да се налага клиентите да чакат на опашка. Ще бъдат създадени и нови магазинни концепции като някои ритейлъри ще преобразуват магазините си в по-привлекателни и ангажиращи формати.

Технологиите ще позволят на индустриалното производство да използва мощта на данните, за да се променят процеси и взаимоотношения. Масовото персонализиране пък ще подпомогне да се произвежда с по-бърза скорост, но все пак да има персонализация за отделния потребител. В резултат на Индустрия 4.0 моделът „As a service” (като услуга) ще бъде всеобщо приет като производителите ще променят цените от базирани на продукта на базирани на резултата. Така вместо брой автомобили ще се отчита преминатото разстояние, а вместо самолетни двигатели, шефовете ще гледат часовете, прекарани във въздуха.

В транспортния сектор се очаква да навлязат дигитални платформи,

подобни на Uber, Grab, Chuxing и други. Тази година се очаква те да превземат и товарните превози. Влиянието на блокчейн и тук ще намери отражение. „Транспортният сектор е изключително подходящ за блокчейн - през 2019 ще видим експанзия на проекти за търсене на стойност в блокчейн", пише технологичният гигант.

Автомобилопроизводството пък ще се раздели на 3 слоя: първата ще е производствената платформа, на чиято основа други ще изграждат втория слой на мобилността. Той ще включва електрическите или водородните автономни автомобили. В третия слой попадат шофьорите на повикване като Uber и Waymo, но се очаква да има много нови играчи. настоящите производители на автомобили ще трябва да решат в кой от тези слоеве да участват.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.