Обявите за работа се стопиха наполовина

Обявите за работа се стопиха наполовина

Работодатели използвали кризата за съкращения, товарят повече служителите за същите пари

С 40% по-малко са обявите за работа през юли спрямо същия месец на миналата година. Това става ясно от анализ на един от сайтовете за предлагане на работа у нас.

С 9% е спадът в публикуваните свободни работни позиции за юли спрямо предходния месец. Сравнени обаче с нивата на публикуваните обяви преди началото на пандемията - намаляването им е с 20%. Най-голям спад бележи "Хотелиерство и ресторантьорство" – 21%, "Здравеопазване и фармация" (-19%), следвани от "Строителство (-11%) и "Административни дейности" (-11%). В сектора "Счетоводство, одит и финанси", пък се наблюдава лек ръст от 2% в публикуваните обяви през юли спрямо юни.

„Коронавирусът определено сви доста работни места, но някой работодатели използваха ситуацията за да намалят персонала и разходите си“, коментира пред „Монитор“ Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing. По думите и в същото време обаче не трябвало да се забравя, че други фирми точно сега просперират. Ставало дума за производство на маски, дезинфектанти и телекомуникации. „В момента има както търсене и предлагане, така и свиване и съкращения. От една страна има повече свободни работни места, а от друга на някои хора им се наложи да работят повече за същите пари“, добави още специалистът.

Дяловото разпределение на предложенията за работа през юли остава почти непроменено спрямо предходния месец, с водещи сектори "Търговия и продажби" (21%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (16%) и "Производство" (14%), следвани от секторите "ИТ" (9,4%), "Транспорт и логистика" (9,4%) и "Административни и обслужващи дейности" (8,5%).

Най-много предложения за работа пък има в София - цели 43% от общия брой. Дяловото разпределение на публикуваните обяви в останалите областни градове е: 9,4% за Варна, 8,9% за Пловдив, 3,4% за Бургас, 3,1% за Русе и 2,3% за Стара Загора, показват данните на Job Tiger. Общо, предложенията в изброените градове представляват 70% от всички публикувани свободни позиции в страната през юли 2020 г.

„Раздвижване се наблюдава в момента в чуждестранните компании. В сектора на ИТ има стабилно търсене, но то пък не се отразява в обявите за работа, защото компаниите търсят едни и същи специалисти и то доста на брой, а това не се отчита в сайтовете за търсене и предлагане на работа“, разясни още Надя Василева.

Анализите на Българската търговско промишлена палата пък показват, че ръстът на безработицата у нас може да достигне 10% до края на 2020 година.

Икономическата криза в България се задълбочава, а страната се нарежда сред най-харчещите заради коронавируса в Югоизточна Европа. Затова и икономическото възстановяване се очаква да се случи по-бавно и по-трудно след прогнозираното свиване на БВП, се посочва още в анализа. В международните класации страната ни запазва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода. Според доклада на фондация Heritage за тази година България се нарежда на 36-о място в света - с една позиция нагоре, а в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността 2019 се изкачваме с две места до 49-о спрямо предходната година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.