0

Р оденият в Добрич скулптор  Елизар Милев е тазгодишният носител на наградата на името на Сирак Скитник, за представената на националната изложба за изобразително изкуство в Сливен, съобщиха от журито с председател Антон Стайков.

Роденият в Добрич скулптор  Елизар Милев е тазгодишният носител на наградата на името на Сирак Скитник, за представената на националната изложба за изобразително изкуство в Сливен, съобщиха от журито с председател Антон Стайков.

Името на лауреата бе разпространено във виртуалното пространство заради усложнената епидемична обстановка и отменените по тази причина всички събития, свързани с празника на Сливен Димитровден. Учредената през 1996 – а година се присъжда на младия творец за диптиха му „Огън и лед“, който получава и първата награда в секция „Скулптура“.

В категория „Живопис“ са отличени Мария Райчева и Албена Щениовска Еглофф и Мартина Караиванова.В раздел „Графика „ са наградени Снежина Бисерова, Дарина Цурева и Станислав Божанков.При скулпторите втората награда отива при Кунчо Кунчев , а трета е за Таня Текнеджиева. Носител на наградата в категория „Неконвенционални форми“ е Лилия Моллова , приз за млад автор взема Петра Димитрова – „Паякообразен кран”. За носител на наградата за сливенски автор е определена  Борислава Захариева за творбата й под наслов „Карандила –червено небе”.

Призът на СБХ е за Момчил Георгиев, който се представи с  „Плаващите снимки на художниците”, е носителят на наградата на Съюза на българските художници. Организатори на изложбата са община Сливен, художествена галерия „Димитър Добрович“, Съюз на българските художници – Представителство-Сливен, Дружество на художниците-Сливен, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“.Експозицията е подредена в галерия „Сирак Скитник“.

Елизар Милев е възпитаник на средно художествено училище за приложни изкуства „проф. Венко Колев”-  Троян в специалността „Художествена керамика”.Завършил е магистратура в Национална Художествена Академия,  специалност “Порцелан и стъкло”. През 2012 година участва в международен курс по реставрация на стъкло, организиран от  UNESCO OFFICE IN VENICE- Тирана, Албания.В момента е водещ преподавател по „Силикатен дизайн” в НГПИ „Св.Лука”, София. От 2014 година е член на Съюза на българските художници в секция „Дизайн”. Негови творби са представяни на изложби в България и чужбина, носител е и на наградата „Джон Бризби“.