Обявиха скалния мост в Тюленово за природна забележителност

Обявиха скалния мост в Тюленово за природна забележителност

Със заповед на министъра на околната среда и водите, публикувана в бр. 10 от 04.02.2020 г. на Държавен вестник, Скалният мост в землището на с. Тюленово, община Шабла, е обявен за природна забележителност. Заповедта е на основание чл. 39 във връзка с чл.23, ал.1 от Закона за защитените територии и писмо на Община Шабла от 08.07.2019 г. с цел опазване на скален феномен, наподобяващ скална арка между морето и сушата.

Площта на природната забележителност е 2,424 дка. В документа още се посочва, че в границите на природната забележителност Скалният мост са забранени строителството, с изключение при изпълнение на дейности, свързани с укрепване и възстановяване на природната забележителност; търсене, проучване и добив на подземни богатства; нарушаване целостта и естествения облик на скалните образования; писане, драскане, рисуване, поставяне на трайни надписи по скалите с изключение за целите на маркиране на защитената територия; разпъване на палатки; поставяне на фургони и кемпери; поставяне на преместваеми обекти, палене на огън; скално катерене; замърсяване с отпадъци. Нарушителите се наказват съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии, се посочва в заповедта. Природната забележителност ще бъде вписана в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.