Обявиха поръчка за строител на газопровод от Провадия до Сърбия

Обявиха поръчка за строител на газопровод от Провадия до Сърбия

"Булгартрансгаз" е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител на разширението на газопреносната мрежа в района на компресорна станция Провадия до българо-сръбската граница, съобщи изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов.

Поръчката е под условие резервирането на капацитета на тръбата да е успешно, а това ще зависи от резултата на третата фаза на пазарния тест, обявен от дружеството с краен срок 31 януари 2019 г. Крайният срок за участие в обществената поръчка, която ще е по открита процедура, е 15 февруари 2019 г.

Очакваните общи приходи по проекта за следващите 15 години ще са над 7 млрд. лева, а необходимият нетен приход, който да бъде гарантиран на базата на обвързаните договори за капацитет, за да може "Булгартрансгаз" да пристъпи към проекта, е 2,676 млрд. лева.

Общо 5 компании са заявили интерес при първите фази, сред които „Газпром“ и „Булгаргаз“.

Проектът има два крайни срока на реализация - 31 декември 2019 г. или същата дата на 2020 г. в зависимост от избрания вариант за осъществяване на проекта. По-краткият, който би позволил да дадем изходен капацитет на Сърбия, предполага използването на съществуваща тръба.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също присъства на пресконференцията, съобщи, че днес са купени 6,5 млн. квоти вредни емисии за около 324 млн. лева за ТЕЦ "Марица-Изток 2". Това ще гарантира безпроблемна работа на дружеството и стабилност на електроенергийната система тази зима.

Също днес е бил подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за 39 млн. евро по проекта за интерконектора България-Гърция, което ще позволи строителството на обекта да започне през следващите няколко месеца.

Подписаният меморандум за сътрудничество между "Булгартрансгаз" и Централноевропейския газов хъб ще съдейства газовата борса в страната да заработи до кроя на следващата година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.