Грипна епидемия в цялата страна, разпускат учениците до 11 март

Грипна епидемия в цялата страна, разпускат учениците до 11 март

Обявиха грипна епидемия в цялата страна. Тя започва от 6 и ще продължи до 11 март, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заповедта за нея е подписана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Преустановят се учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия.

Към момента детските градини остават отворени, но медицинските сестри ще наблюдават дали децата не кихат и кашлят още сутринта на входа. Засилват се и мерките за дезинфектиране на помещенията. По преценка на родителите и семействата, малчуганите може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

От 10 години за първи път наблюдаваме толкова скоростно развитие на втора вълна от грип Б. За последната седмица в Националната референта лаборатория на центъра са доказаха 12 пъти повече случаи от грип Б, отколкото от тип А. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразнзи и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология. За нашата страна е характерно, че различните области имат различна характеристика на грипните щамове, това се дължи на факта, че се намираме на граници и пътникопотокът при нас е много интензивен, поясни проф. Кантарджиев.

Националният консултант обясни, че в момента от грип Б боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите в трудоспособна възраст.

Проф. Кантарджиев призоха хората да вземат мерки за грипа, миене на ръце, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора. Той увери, че към момента грип Б не дава по-различни усложнения и клиничната картина не се различава от нормалния, доминиращ през годината грип А.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.