Обирджията на банка в Дупница: 19 години съм бил полицай, изпаднал съм в положение, което на никой не пожелавам
2

Обирджията на банка в Дупница: 19 години съм бил полицай, изпаднал съм в положение, което на никой не пожелавам

"Действах изключително импулсивно и глупаво. Изпаднал съм в положение, което на никой не пожелавам. Даже ми се губят моменти какво съм правил, бях дори без ръкавици. Наистина съжалявам. Не помня и сега къде съм хвърлил оръжието, спомних си само къде оставих парите. 19 години съм бил полицай и винаги съм помагал на хората. От 2 години съм на лекарства и имам тежки кредити. Моля да ми постановите домашен арест, за да се грижа за децата, а майка им да ходи на работа", заяви през сълзи на очи пред съдия Евгения Стамова, Крум Йорданов, който обра банка в Дупница миналия четвъртък.

Бившето ченге Крум Йорданов е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Кюстендил, за грабеж на пари в големи размери - престъпление по чл. 199, ал.1, вр. чл. 198, ал. 1 от НК. Случаят е от 17.06.2021 г., когато около 14,05 ч. Йорданов нахлува в банковия офис въоръжен и успява да отмъкне близо 54 хил. лв. - 16 002 лв., 6510 евро, 1945 паунда и 12 550 щатски долара, на обща стойност 53 745, 05 лв. 

Зам.-окръжният прокурор Ангел Байрактарски обяви, че в случая са налице многобройни доказателства сочещи, че Йорданов е извършител на деянието, в което е обвинен. „Налице са свидетелски показания, както и самопризнания от страна на задържания, поради, което смятам, че съдът трябва да му наложи най-тежката мярка за неотклонение, а именно „задържане под стража““, каза още прокурор Байрактарски.

От своя страна защитата на обвиняемия, адв. Сашо Янев заяви, че Крум Йорданов има чисто съдебно минало, не е осъждан и идва две малки деца, за които трябва да се грижи.

В крайна сметка, съдът реши, че от събраните до момента доказателства, с висока степен на интензитет, може да се направи обоснован извод, че вероятно обвиняемият е извършител на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Касае се за тежко умишлено престъпление, с висока степен на обществена опасност, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5- 15 години. В мотивите си Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова посочва още, че презумпцията, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление не е оборена, напротив има данни от показанията на свидетел и медицински документи, че обвиняемият има психично разстройство.

Определението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в 3- дневен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.