Обилни салати и поне по три плода дневно пазят от токсикация с великденски яйца по празниците. Това заяви водещият диетолог и университетски преподавател проф. Донка Байкова.

От менюто си трябва да изключил картофите и ориза. Ако човек е постил, не бива веднага да се нахвърля върху месото, козунаците и останалите лакомства. Първо трябва да изпие една чаша мляко поне 2 часа преди консумацията на тези продукти. След това хапването от тях трябва да става поетапно и да не се стига до преяждане. В противен случай, напълно възможно е да се отключат гастритни проблеми.

Кулинарните шедьоври трябва да бъдат разпределени на малки приеми през целия ден.

„Ако започнем празника с тържествена закуска, добре е в нея да включим филия козунак, но тя да бъде придружена или с чаша плодов сок, или с кафе, чай, цитронада. Не е добре да се комбинира с друга животинска храна, която до този момент е отсъствала от храната ни, в това число влизат и млякото и яйцата“, препоръчва проф. Байкова.

Това се налага, тъй като ензимните системи, предназначени за храносмилане на съответните съставки в сутрешната закуска, не са били активни дълъг период от време и ако се натоварят изведнъж, има риск от отключване на възпалителен процес и стомашно-чревен проблем.

По време на празничните трапези специалистът препоръчва по-малко алкохол и повече домашно приготвена цитронада, с парченца цитрусови плодове, с мента, джинджифил или джоджен. Така ще се постигне освежаване и подобряване на храносмилането.

Зеленчуковите гарнитури и салатите са ключът към здрав стомах по време на празниците. Чрез тях храносмилателната и ензимната системи по-лесно ще се справят с агнешкото месо и яйцата.

„Добре е да не се предозира с различни видове алкохол, защото това допълнително би натоварило храносмилателната система и в частност черния дроб и панкреаса. А те заедно със стомаха образуват една обща триизмерна храносмилателна система, която работи в синхрон, и ако само в един от органите да възникне проблем, и другите реагират с обостряне и поява на проблем, което би усложнило здравния ни статус по време на празниците.

Проф. Донка Байкова препоръчва на домакините да съставят менюто от по-рано и да включат в него здравословни продукти, като не се отклоняват от него, за да не направят „мечешка“ услуга на близките си.

Aко все пак, човек допусне да преяде и почувства неразположение от престояли яйца токсиколозите препоръчват да се вземе една лъжица или таблетка активен медицински въглен, разтворен във вода.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Еразъм + с проекти за мигранти, възрастни и социално слаби

Българската организация КУ ТУ ЕООД представи 3 европейски проекта, финансирани по програма Еразъм+ на Европейската комисия, на серия от събития за разпространение на резултатите, които се проведоха в София.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница „Св. Иван Рилски”: Манията по здравословен живот докарва депресии

- Д-р Гълъбова, в последните години се заговори за burnout, за все повече засегнати хора и в България. По какво човек може да забележи, че изпепеляването се задава?