Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни в началото на есента. От близо 11 000 км пътища, който ще се таксуват за преминаване, управляващите предлагат да се намалят до не повече от 6000 км, които обхващат основно автомагистрали и частично пътища от първи и втори клас. За различните пътища ще има различно тарифиране.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на представянето на техническата готовност за въвеждането на тол системата.

През следващата седмица предстои среща с транспортния бранш по отношение на тарифирането (3 юли), както и първото заседание на Националния съвет по въвеждане и експлоатиране на тол системата.

„Преди два месеца имахме среща с транспортния бранш, на които се представиха тарифите, изготвени от Световната банка. В тези два месеца не сме спирали работата по отношение актуализиране на данните, за да може да намерим необходимия баланс и компромис и с колегите от транспортния бранш. Балансът ще бъде намерен“, заяви Нанков. „Във връзка с всичко това ще има промяна в Закона за пътищата“, обясни зам.-министърът.

От 16 май се извършва техническа експлоатация на системата в „офис“ режим, а от 16 август започва реалния й тест. Крайният вариант на обхвата и тарифите ще стане ясен около месец-два след 16 август – т.е. в началото на есента. От 1 ноември най-рано ще може да стартира и реалната търговска експлоатация на тол системата т.е. събиране на такси от тежкотоварния трафик.

Днес „Националното тол управление“ отвори врати за журналисти. „За тази година от създаването му е свършен голям обем от работа, имаме оборудвани помещения - стая за контрол, диспечерски пункт, кол центрове, сървър за управление и други звена за надеждното функциониране на системата“, обясни зам.-министърът.

В новата структура под шапката на Агенция „Пътна инфраструктура“ са назначени 629 служители, от които 68 са администрация, а останалите заети са оперативни работници, посочи директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов. То е разработило специален онлайн калкулатор, който ще бъде качен онлайн на адрес bgtoll.bg, с който всеки превозвач може да изчислява разхода за преминаването по определен маршрут.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Камерите на тола ще засичат липсата на винетка от 17 февруари

Шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата от понеделник – 17 февруари, съобщиха от Националното тол управление. Първоначално от ведомството бяха обявили, че камерите ще заработят от 1 март.

"България ер" стартира нова въздушна линия от София до Валенсия

Националният авиопревозвач “България Ер” стартира редовни директни полети до Валенсия. Пътуването между София и третия по големина град в Испания ще се изпълнява всеки вторник в удобни следобедни часове от 2 юни т.г.