Обезопасяват огромна септична яма на военен блок в пловдивско село
2

Обезопасяват огромна септична яма на военен блок в пловдивско село

Опасна септична яма, която преди много години е обслужвала канализацията на бивш военен блок, предстои да бъде обезопасена. Проблемът е дългогодишен и е свързан с разлива на фекални води по една от улиците на село Белащица.

Септичната яма се намира по средата на общински път, чиято дължина е 540 метра. Там ще бъде изградена канализация, за която е осигурено общинско финансиране от близо 80 хиляди лева. Това съобщи кметът на община „Родопи” Павел Михайлов на среща с представители на Инициативен комитет , живеещи в близост до района. На срещата присъстваха зам.-кметът Владимир Маринов, кметът на селото Костадин Николов  и специалисти от общината. Септичната яма е с вместимост около 100 кубични метра. Тя е изградена през 80-те години на миналия век, за да обслужва живеещите в бившия Военен блок, който се намира на около250 метра по-нагоре по улица „Възраждане”. През годините парцелите наоколо се застрояват и постоянно към  съоръжението незаконно се присъединяват нови домакинства.

„Още във вторник община „Родопи” ще изпрати машина, която да почисти съоръжението.  Разходите ще бъдат за сметка на общинския бюджет”, увери заместник-кметът Владимир Маринов. Освен неприятната миризма, отпадните води създават опасност и от разпространение на зараза. Те се опасяват, че с настъпването на дъждовния период ситуацията ще стане още по-тежка.

„Това е тежък проблем за всички жители на село Белащица. Още с встъпването си в длъжност започнахме работа по него. Успяхме за десет месеца да проведем обществената поръчка, да изберем надзор, до дни ще имаме и изпълнител. Преди нас нищо не беше направено. Вършим си работата в рамките на законовите правомощия и се надявам скоро да имаме трайно решение на казуса. Защото един от ангажиментите ни, като ръководство е да пазим и здравето на хората”, коментира още Михайлов.

Очаква се още следващия месец строителството на канализацията в село Белащица да започне.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.