Обездвижването докарва остеопороза
2

Обездвижването докарва остеопороза

Дамите – миньонки с по-висок риск да развият заболяването

Остеопорозата е заболяване, свързано с понижаването на костна маса и намаляването на здравината на костите. В резултат не стават порести и лесно чупливи дори при леки удари. Някои счупвания могат да доведат до тежка инвалидизация. Болестта не настъпва изведнъж, а се развива безсимптомно в продължение на години. Затова в медицинските кръгове тя е известна и с прозвището „тихият крадец”.

Счупвания, свързани с остеопороза, най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния стълб. Те са и най-тежките и могат да оставят човек на легло продължително време.

Как се стига до заболяването

Костната тъкан се обновява в продължение на целия човешки живот – създава се нова и се разгражда по-старата тъкан. Заболяването започва да се развива, когато създаването на нова кост е по-малко и по-бавно, отколкото загубата на костно вещество. От его страдат предимно жените, но то не щади и мъжете. Изграждането на костната тъкан и най-вече натрупването й, като цяло, продължава до около 30-годишна възраст. Затова в този период от живота е осоено важно да с набляга на млякото и млечните продукти, тъй като те съдържат така полезния за целта калий. Той може да се приема и под формата на хранителни добавки. 

Остепорозата е по-често явление при жените миньонки, тъй като те са по-крехки и нямат достатъчно натрупване на костна маса, както едрите хора. Дамите са изложени на риска от заболяването особено след менопаузата, защото хормоните до този етап от живот играят положителна роля в организма, включително и върху костната система. Оказва се, че от него са засегнати приоритетно белите жени и тези от азиатски тип.  Тежките диети, веганският режим и продължителното приемане на някои медикаменти също съдействт за отключване на този процес.

Какви са симптомите

В началото, когато започва загубата на котно вещество обикновено няма симптоми. Когато обаче остеопорозата се е развила се проявяват и признаците. Характерни са болките в гърба, които се дължат на свит прешлен. Те могат да се внезапни, и много силни, но могат и да са тъпи и с различен интензитет.  В продължение на пет-седем години човек може да се смали на ръст и да се появи изкривяване на гръбнака с характерно прегърбвне. Костите започват да се пукат и чупят дори при слаб удар. Възможно е  това да се случи дори, когато домкинята залитне при чистене и се удари внезапно в шкафа или масата.

Ако имате дори най-малко съмнение и особено, ако пряко в рода ви има засегати от остепороза веднага потърсете косултация със специалист, който ще измери и костната ви плътност. Това съветват ендикринолозите, които са вещи по въпроса на това заболяване.

Освен след менопаузата, когато хормоните намаляват, костната плътност се понижава и при заболяванията на щитовидната жлеза. Повишеното ниво на хормоние й може да причини загуба на костно вещество. Това може да се случи, ако тя е свръхактивна или когато се приемат много хормонално-заместителни лекарства, за да лекувате недостатъчност на щитовидната жлеза. Остеопорозата е свързана и със свръхактивни паращитовиднаи и надбъбречна жлези.

Можем ли да се предпазим от болестта

Това става с правилно хранене от времето на пуберитета. До 30-годишна възраст премът на калции е от съществено значение. Отлична защита е витамин D. Затова не пропускайте да се изагате на слънце. Можете да го приемате и като съставка на някои хранителни добавки. Важно е да се движите, защото хората, които прекарват много време в седене, имат по-висок риск от остеопороза, отколкото тези, които са физически по-активни. Всяко физическо упражнение и дейности, които насърчават баланса и добрата стойка са полезни за костите. Можете да тичате, да правите гимнастика по възможност под слънчевите лъжи, да танцувате или просто да се движите в парка или по улицата. Рисков фактор е честата употреба на алкохол. Някои изследователи твърдят, че за заболяването допринасят и прекомерните количества кафе и черен чай, но по това твърдение има доста спорове.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.