0

О стеопорозата е заболяване, свързано с понижаването на костна маса и намаляването на здравината на костите. В резултат не стават порести и лесно чупливи дори при леки удари. Някои счупвания могат да доведат до тежка инвалидизация. Болестта не настъпва изведнъж, а се развива безсимптомно в продължение на години. Затова в медицинските кръгове тя е известна и с прозвището „тихият крадец”.

Остеопорозата е заболяване, свързано с понижаването на костна маса и намаляването на здравината на костите. В резултат не стават порести и лесно чупливи дори при леки удари. Някои счупвания могат да доведат до тежка инвалидизация. Болестта не настъпва изведнъж, а се развива безсимптомно в продължение на години. Затова в медицинските кръгове тя е известна и с прозвището „тихият крадец”.

Счупвания, свързани с остеопороза, най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния стълб. Те са и най-тежките и могат да оставят човек на легло продължително време.

Как се стига до заболяването

Костната тъкан се обновява в продължение на целия човешки живот – създава се нова и се разгражда по-старата тъкан. Заболяването започва да се развива, когато създаването на нова кост е по-малко и по-бавно, отколкото загубата на костно вещество. От его страдат предимно жените, но то не щади и мъжете. Изграждането на костната тъкан и най-вече натрупването й, като цяло, продължава до около 30-годишна възраст. Затова в този период от живота е осоено важно да с набляга на млякото и млечните продукти, тъй като те съдържат така полезния за целта калий. Той може да се приема и под формата на хранителни добавки. 

Остепорозата е по-често явление при жените миньонки, тъй като те са по-крехки и нямат достатъчно натрупване на костна маса, както едрите хора. Дамите са изложени на риска от заболяването особено след менопаузата, защото хормоните до този етап от живот играят положителна роля в организма, включително и върху костната система. Оказва се, че от него са засегнати приоритетно белите жени и тези от азиатски тип.  Тежките диети, веганският режим и продължителното приемане на някои медикаменти също съдействт за отключване на този процес.

Какви са симптомите

В началото, когато започва загубата на котно вещество обикновено няма симптоми. Когато обаче остеопорозата се е развила се проявяват и признаците. Характерни са болките в гърба, които се дължат на свит прешлен. Те могат да се внезапни, и много силни, но могат и да са тъпи и с различен интензитет.  В продължение на пет-седем години човек може да се смали на ръст и да се появи изкривяване на гръбнака с характерно прегърбвне. Костите започват да се пукат и чупят дори при слаб удар. Възможно е  това да се случи дори, когато домкинята залитне при чистене и се удари внезапно в шкафа или масата.

Ако имате дори най-малко съмнение и особено, ако пряко в рода ви има засегати от остепороза веднага потърсете косултация със специалист, който ще измери и костната ви плътност. Това съветват ендикринолозите, които са вещи по въпроса на това заболяване.

Освен след менопаузата, когато хормоните намаляват, костната плътност се понижава и при заболяванията на щитовидната жлеза. Повишеното ниво на хормоние й може да причини загуба на костно вещество. Това може да се случи, ако тя е свръхактивна или когато се приемат много хормонално-заместителни лекарства, за да лекувате недостатъчност на щитовидната жлеза. Остеопорозата е свързана и със свръхактивни паращитовиднаи и надбъбречна жлези.

Можем ли да се предпазим от болестта

Това става с правилно хранене от времето на пуберитета. До 30-годишна възраст премът на калции е от съществено значение. Отлична защита е витамин D. Затова не пропускайте да се изагате на слънце. Можете да го приемате и като съставка на някои хранителни добавки. Важно е да се движите, защото хората, които прекарват много време в седене, имат по-висок риск от остеопороза, отколкото тези, които са физически по-активни. Всяко физическо упражнение и дейности, които насърчават баланса и добрата стойка са полезни за костите. Можете да тичате, да правите гимнастика по възможност под слънчевите лъжи, да танцувате или просто да се движите в парка или по улицата. Рисков фактор е честата употреба на алкохол. Някои изследователи твърдят, че за заболяването допринасят и прекомерните количества кафе и черен чай, но по това твърдение има доста спорове.