Обещават инвестиция на 50 млн. лева в новите хали

Стават хипермаркет, тръгна петиция срещу идеята

Обещават инвестиция на 50 млн. лева в новите хали

Kaufland България официално обяви инвестиционните си намерения да открие хипермаркет в сградата на „Централни хали“ в София. От ръководството на търговската верига заявиха, че ще инвестират 50 млн. лв., с които да бъдат създадени нови 100 работни места.

Срещу промените тръгна петиция под общ наслов „Не на Кауфланд в Халите!“, която до момента е подписана от близо 2000 души. Срещу ремонта се обявиха и от неправителствени организации, които смятат реконструкция за „сериозно негативно влияние върху северната част на центъра, която има спешна нужда от съживяване и привличане на малък и среден бизнес“.

В проекта на компанията се предвижда възстановяване и реставрация на фасадата и части от покривното покритие, както и възстановяване на ВиК, електро и вентилационните инсталации. Ще бъде съхранен самият изглед на сградата и ще се възстанови централният фонтан по оригиналния проект на мястото. Предвижда се и по западната фасада да се създаде галерия, с която дребни и средни търговци да могат да разполагат свои щандове за храна и напитки.

Сградата на халите е създадена в началото на миналия век и открита през 1911 г. Тогава това е първият покрит пазар за месни и млечни продукти, риба и зеленчуци. През 50-те години на миналия век е извършена реконструкция и в продължение на няколко десетилетия мястото функционира като супермаркет. Изградена е и рампа за зареждане на търговския обект.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.