А лоето е от тези растения, които почти всеки има вкъщи.
Те са сукуленти, които искат много малко грижи.
Всеки е чувал за чудодейните свойства на алоето за здраве и красота. Мнозина обаче не знаят как точно да го използват.
Алоето е от тези растения, които почти всеки има вкъщи.
Те са сукуленти, които искат много малко грижи.
Всеки е чувал за чудодейните свойства на алоето за здраве и красота. Мнозина обаче не знаят как точно да го използват.
Събирането на гела от алоето е много лесна задача.
Нужно ви е възрастно растение на поне няколко години. Изберете големите дебели листа, които растат в основата. Старайте се да ги отрежете максимално близо до ствола. За целта използвайте чист нож или ножици. Откъсването на листата може да нарани растението. А използването на замърсени инструменти може да инфектира растението.
След като отрежете листата, трябва да ги сложите в буркан или стъклена чаша с отрязаното място надолу. Алоето съдържа жълтеникава субстанция, наречена алоин, която може да доведе до силни стомашни проблеми, ако я погълнете.
Отцеждане
Оставете алоинът да се отцеди за 10-15 минути, след което измийте листата със студена вода и ги подсушете.
Ако искате да използвате алоето върху кожата си, изстискайте листото и нанесете директно.
Но ако искате да използвате гела, трябва да изрежете обвивката.
За целта използвайте нож за белене на плодове, а още по-добре – нож за филетиране. Ножът трябва да е остър за чист срез.
Изрязване
Ще забележите, че едната страна на листото е по-закръглена, а другата страна е по-плоска. Сложете плоската страна надолу и с ножа отрежете шиповете възможно най-близко до ръба.
Обърнете листото и изрежете плоската външна обвивка. Точно както филетирате пиле или риба.
Сега можете да отрежете обвивката и от другата страна. Внимавайте, защото тя е малко по-дебела. А гелът на алоето е много хлъзгаво. След като го извадите, измийте гела, за да премахнете всякакви остатъци от алоин.
В зависимост от големината на растението, 3-4 листа ще напълнят от ½ до ¾ чаша с гел от алое. Можете да го използвате веднага или да го съхраните в покрит съд в хладилник за седмица.
Замразява се във форма за лед
Ако не го използвате в такъв срок е по-добре да го замразите.
За целта го изсипете във форми за кубчета лед, каквито има във всеки хладилник. Ако гелът е на буци, разбийте го в блендер, за да може да се излива по-лесно.
Веднъж замразени, извадете кубчетата с алое и ги сложете в торбички за фризер, които се закопчават с цип като премахнете колкото се може повече въздух.
За да си направите сок от алое разбийте две супени лъжици от гела с една чаша вода. Използвайте веднага или замразете. Алоето има вкус, сходен с този на краставица. Можете да овкусите допълнително с лимон, мента, джинджифил.
Монитор