Обединеното кралство отказва достъп на все повече европейци

Обединеното кралство отказва достъп на все повече европейци

Броят на гражданите на Европейския съюз, на които е отказано право на влизане в Обединеното кралство, се е увеличил през последните три месеца, въпреки намаляването на пътуванията поради коронавируса. Това показват данни от Министерството на вътрешните работи в Лондон, цитирани от британския вестник "Гардиън".

От представените данни става ясно, че в разглеждания период общо 3294 граждани на страни членки на ЕС са получили отказ за влизане във Великобритания, въпреки че имат право, съгласно разпоредбите след Брекзит. За сравнение, през първото тримесечие на миналата година, когато имаше 20 пъти повече пътувания по въздух, само на 493 граждани на ЕС е отказано влизане на Острова.

Гостите на страната обаче може да бъдат сприрани, задържани и изгонвани, ако са заподозрени, че са дошли в Обединеното кралство за работа или постоянно пребиваване, без да спазват новите изисквания за виза, подчертава вестникът.

Очаква се след пълното премахване на ограниченията за коронавируса пътническият трафик от ЕС отново да се увеличи с почти 20 пъти. В същото време експертите предупреждават, че в резултат на това ще се увеличи и броят на изгонените и задържани граждани.

Както се съобщава в статията, пътниците, пристигащи на летища и пристанища, обикновено се държат в центровете за задържане във Великобритания преди обратното им заминаване. Публикуваните цифри потвърждават тенденция, която шокира някои пътници от ЕС, които наистина са допуснали грешки поради новите правила и са били затворени за няколко дни в арестите.

Много други са били принудени да прекарват часове или нощи затворени на летищата, докато не бъдат качени на обратен полет. След като в "Гардиън" и други публикации се появиха доклади за лишаване от свобода на граждани на ЕС, британското министерство на вътрешните работи нареди освобождаването на такива под гаранция, когато това е възможно, за да могат да останат с приятели или роднини, докато се върнат обратно в страната си.

Освен това Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство даде ясно да се разбере, че хората, които са задържани за разпит, не трябва да бъдат експулсирани от страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.