0

О бединените арабски емирства ще изстрелят утре спътника „Хоуп“ (бел.р. от английски надежда) на историческа за ОАЕ мисия до Марс, предават световните агенции.

 

Обединените арабски емирства ще изстрелят утре спътника „Хоуп“ (бел.р. от английски надежда) на историческа за ОАЕ мисия до Марс, предават световните агенции.

 

Сондата, която ще изследва климата на Червената планета, трябваше да бъде изстреляна от космическия център Танегашима в Япония вчера, но заради лошото време полетът беше отложен с два дни. Така новото стартово време е утре в 20.43 по Гринуич (22.43 българско време).

Изстрелването на сондата е съвместна мисия на космическата агенция на ОАЕ и космическия център Мохамех бин Рашид в сътрудничество с Мицубиши.   

Бюджетът на мисията е 200 млн. долара и всъщност е историческа за емирствата, които са първи път участваха в изстрелването на сателит в космоса през 2009 г. съвместно с южнокорейска компания. Ако всичко върви по план, „Хоуп“ ще пътува до Марс 7 месеца, като се очаква да достигне планетата в началото на 2021 г. Идеята е да направи пълна обиколка на екватора му, която се очаква да продължи две години като изследва времето и атмосферата на планетата.