ОЩЕ В ПЪРВИЯ ДЕН: Депутатите внесоха 9 законопроекта

ОЩЕ В ПЪРВИЯ ДЕН: Депутатите внесоха 9 законопроекта

  • Преизчисляване на пенсиите
  • Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието
  • Майчинството през втората година да стигне 650 лв
  • Да се създаде закон за възрастните хора
  • Да се закрие Спецпрокуратурата и Спецсъдилищата

Общо девет са внесените законопроекти в първия работен ден на 46-ото Народно събрание. Те включват предложения за изменение и допълнениие на законите за личната помощ, за съдебната власт и Кодекса за социално осигуряване

Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите и промени в Закона за личната помощ. Те предлагат и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат преизчисляване на пенсиите от 1 септември тази  година, така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лева.

Предлаганото от коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!" преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец. Допълнитрелният разход за 2022 г. ще е в общ размер на 2,2 млрд. лева от държавния бюджет. 

Свое предложение за преизчисляване на пенсиите имат и от парламентарната група на "БСП за България". Те също предлагат преизчисление на пенсиите по същата формула - умножаване на индивидуалния коефициент на лицата по средномесечния осигурителен доход за 2018 г. 

Разликата между двата законопроекта е, че този на ИСНИ предлагат и финансова помощ за храна в размер на 120 лева за пенсионери с до 300 лева пенсия. За тях ще са необходими близо 88 млн. лв. допълнително от държавния бюджет.

От БСП предлагат още майчинството през втората година да стигне 650 лв., колкото е и минималната заплата. Според разчетите им за тази социална помощ ще са нужни още 32 млн. лв. в бюджета за от септември до декември. 

В деловодстото вече са и предложенията на социалистите да се отпуска по-висока еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Предложението им е тя да е 10 минимални заплати, но условието е родителите да са се осигурявали минимум 24 месеца преди раждането. Помощта от 250 лева пък да се дава не само за първокласници, но и за родители с ниски доходи на деца в начален курс. Сметките на социалистите показват, че ще са нужни още 90 млн. лв.

Социалистите искат да бъде създаден и закон за възрастните хора. Целта му е да бъде създадена Национална стратегия за пълноценен и активен живот на възрастните хора, за да се осигури социалното им включване и културно сближаване. Освен това се предлага и грижа за хора над 65 години в приемно семейство. 

От "Демократична България" предлагат за пореден път закриването на Специализираните съдилища и прокуратура. Предложението им за изменение на Закона за съдебната власт включва още ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство и промяна на критериите за избор на членове на ВСС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.