О, Брънч!

О, Брънч!

Няколко рецепти, с които блажената сиеста на уикенда се превръща в гурме върху възглавници

Забравете за замразеното тесто, с което влизате в неравен двубой всяка съботна сутрин в опит да го нокаутирате под формата на мекици. Спрете да наказвате хляба си с панировка и пържене. Спестете си и етническата провокация в закуската с минимален бюджет, известна като „циганска баница“ - най-добрата приятелка на червения пипер и мръсните пръсти при игра на криеница и народна топка в теменужените летни вечери на аналоговото ни детство.

Добрата храна през уикенда е символ на простичкото щастие от това да се събудиш без аларма и да живееш бавно, като най-смелите ти планове са свързани с това да преполовиш сезон на любимия си сериал и бутилка вино в часовете за следобедно кафе.

Философията на неприлично сладката почивка се изповядва от брънч менюто, с което закуската и обяда се превръщат в гурме върху възглавниците у дома. Главният готвач на ресторанти MyChoice шеф Васил Апостолов споделя няколко рецепти за повече вкус във всяко съботно-неделна сиеста.   

Хрупкави тостове с мус от скариди

Необходими продукти:

- Скариди без глави, 300 гр.

- Белтъка на 2 яйца

- Пресен лук (само зелената част), нарязан на ситно

- Пресен джинджър, 1 ч.л.

- Скилидка чесън

- Царевично нишесте, 2 с.л.

- Сусам, 5 с.л.

- Олио, 200 мл за пържене

- Хляб тост 5 бр. (филийки)

- Пресен кориандър, ½ връзка

- Щипка сол и щипка захар

 

Начин на приготвяне: Блиндирайте  скаридите, джинджъра и чесъна, добавете белтъка, нишестето, солта, а на края лука и кориандъра.   Изрежете коричките на тоста, намажете всяка филия с муса от скариди и поръсете обилно със сусам.

Разрежете всеки тост на 2 равни триъгълника. Пържете в згорещено олио до златисто и от двете страни. Отцедете на кухненска хартия. Поднесете със салата .

 

Тартар от червено цвекло върху веган сос

 Необходими продукти:

- Грейпфрут

- Сок от един портокал

- Ядки кашу, 4 с.л.

- Авокадо

- Средно голямо цвекло, 4 бр.

- Зехтин, 8 с.л.

- Бадемово мляко, 4 с.л.

- Кориандър пресен, 2 с.л.

- Пресен бейби спанак, 8-10 листа (за декорация)

-балсамов мус 2 с.л.

- 2 щипки сол

 

Начин на приготвяне: Изпечете цвеклото в тава на 170*С за около 2 часа. Обелете, нарежете на малки кубчете и сложете в удобна купа за бъркане. Прибавете към него последователно нарязаното на малки кубчета авокадо, ситно нарязаният кориандър и грейпфрут, балсамовият мус. Разбъркайте и оставете настрани.

Направете бадемовата цитрусова майонеза, като в блендер с пулсиране смесите зехтина и бадемовото мляко. Към готовата кремообразна консистенция добавете сока на портокала и сол на вкус.

Аранжирайте тартара в дълбока чиния, като майонезата ви служи за основа, а сместа с цвеклото оформете върху нея, като за завършек добавите бейби спанак и счуканите ядки.

 

Киш „Лорен“

Необходими продукти

За тестото:

- Масло, 200 гр.

- Брашно, 150 гр

- Жълтъка на едно яйце

- Сол, 2 щипки

- Вода, 2 с.л.

За плънката:

- Яйца, 5 бр.

- Прясно мляко, 150 мл.

- Животинска сметана, 200 мл.

- Бекон, 150 гр.

- Глава лук (средно голяма)

- Индийско орехче

- Щипка сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне: Направете маслено тесто, като смесите брашното и мекото масло, и с вилица разбъркате много добре. Добавете солта и жълтъка. Прибавете водата и месете до получаването на еднородна смес.

Оставете тестото в хладилник за 20 мин. Нарежете бекона на кубчета и го сотирайте в тиган. Направете същото и със  ситно нарязания лук. Смесете ги. Разбъркайте яйцата за пълнежа и към тях прибавете сметаната и прясното мляко, индийското орехче и солта.

Разстелете тестото в намазнена тава. Изсипете с бекона върху тестото, залейте със сметановата смес и печете киша в предварително загрята фурна на 165 градуса за около 30-35 мин. Поднесете го със свежа зелена салата.

 

Яйца Бенедикт

Необходими продукти за 2 порции:

-         4 бр. яйца

-         2 бр. кръгли  питки

-         Бекон- 100 гр., нарязан на тънки слайсове (може да се замени с шунка

-         1 с.л оцет.

 

За соса Холандез:

-         3 жълтъка

-         100 гр. меко краве масло

-         Сока от ½ лимон

-         Сол и бял пипер на вкус

 

Приготвяне на соса: Поставете жълтъците в огнеупорен съд, а в тиган налейте вода, докато заври. Поставете върху тигана съда с жълтъците, но така че да няма директен допир с врящата вода и намалете котлона до минимум.

Разбъркайте  жълтъците, добавете 1 с.л хладка вода, лимоновия сок, солта и пипера, след това и маслото, като бъркате постоянно до получаване на гладък сос. Поставете го на топло място.

В загрят тиган се запича  бекона и от двете му страни до хрупкавост. Питките се разполовяват  и също се запичат от двете страни до златист цвят.

За пошираните яйца се поставя вода в тигана около 3 пръста, оцет, и се изчаква да заври. Поставете яйцата едно по едно, така че белтъка да остане концентриран около жълтъка, изчаква се около 2-3 мин. и внимателно се изваждат (яйцата трябва да останат рохки).

Наредете в чиния, като върху  питките  се поставя  топлия и хрупкав бекон, върху него пошираното яйце. Залейте обилно  със соса Холандез.

Може да импровизирате  като замените бекона  я с пушена сьомга или друг вид пушена риба, задушен  спанак (яйца по  флорентински), както и гриловани тиквички и др.

 

Авокадо тост

Необходими продукти:

-         1 добре узряло авокадо

-         2 филии пълнозърнест тост

-         1 с. л зехтин

-         Резен лимон

-         1 ч.л тиквени семки, запечени на сух тиган

-         2 яйца

-         1 с.л оцет

-         Сол и бял пипер

Начин на приготвяне: Поширайте яйцата, както е описано в горната рецепта. В подходящ съд поставете обеленото и разрязано на две авокадо и с помощта на вилица го намачкайте добре. Добавете зехтина, сока от лимона, подправете със сол и бял пипер.

Препечете филийките, намажете със сместа от авокадото и внимателно поставете пошираното яйце. Поръсете с тиквени или друг вид семки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.