НЗОК с минус 37 млн. лв. в бюджета за миналата година

НЗОК с минус 37 млн. лв. в бюджета за миналата година

Здравната каса е завършила миналата година с минус 37 036 000 лв. в бюджета си. Това показва отчетът на НЗОК за 2019 г., който бе приет на днешното заседание на кабинета.

Всъщност обаче касата е стартирала годината с отрицателно бюджетно салдо в размер на 50 400 000 лв. С решение на Надзорния съвет обаче са били са били разпределени 72 873,4 хил. лв. от преизпълнението на приходите за здравноосигурителни плащания. Така част от дупката в бюджета била запълнена, но пък разходите на касата през 2019 г. са се увеличили с 495 621,3 хил. лв. спрямо предходната година.

Болниците са глътнали почти половината от бюджета на НЗОК или 48,1% от всички здравноосигурителни плащания. За първична извънболнична медицинска помощ са изразходвани 5,3 % от приходите, а за специализирана извънболнична медицинска помощ – 5,8 %. Едва 2,1% пък са разпределени за медико-диагностични дейности.

Най-голям пък е ръстът при разходите за лекарства и медицински изделия. Направеният анализ показва, че продължава тревожната тенденция от предходните отчетни периоди към непрекъснато нарастване на необходимия финансов ресурс. Според отчета, увеличението на тези разходи, отразява реално съществуващите процеси в страната – демографската структура и тенденцията към увеличаване на продължителността на живот, които логично обуславят нарастването на броя пациенти с едно и повече заболявания. Расте и броят на болните с редки заболявания, особено при лицата над 65 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.