НЗОК очаква над 130 млн. лева приходи

След актуализацията на бюджета

НЗОК очаква над 130 млн. лева приходи

Финансовият министър не се съгласи с предложения законопроект

Очакваните здравноосигурителни приходи в НЗОК възлизат на 134,5 млн. лв.. Това стана ясно от извънредното заседание на Тристранния съвет за сътрудничество. На днешната среща синдикати, работодатели и държава обсъдиха предложените промени в държавния бюджет, в парите за НЗОК и в тези за държавното обществено осигуряване (ДОО).

Първата точка в заседанието бе именно бюджетът на НЗОК, по който бизнесът имаше разногласия. Управителят на касата проф. Петко Салчев представи основните пера на бюджета. Той обобщи, че от общия размер постъпления, 105 млн. лв. ще дойдат от здравноосигурителни вноски, а други 29,5 млн. лв. ще са от трансфери. В проекта се предлага и преразпределение на някои пера в разходната част, включително 13 млн. лв., от които 3 млн. лв. ще са разходи за персонал.

Най-голям спор настана именно заради споменатите от служебния финансов министър Асен Василев

пропуски в плана за парите на касата

за тази година. По думите му допълнителните разходи от 3 млн. лв. за администрация не следва да бъдат включени, докато други 14 млн. лв. за ваксини пък не са предвидени. „В този бюджет липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини и допълнителните 3 млн. лв. за допълнителна администрация според нас не трябва да бъдат включени в бюджета по две причини – първо, това не е ново изискване, което се е появило от небето, а е трябвало да бъде предвидено в оригиналния бюджет на касата, и второ, тази дейност на-вероятно ще отпадне от Здравноосигурителната каса и ще остане там, където си администрира в момента – с бюджета за догодина“, посочи финансовият министър. „Ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив“, каза Василев, като допълни, че на този етап финансовото министерство не подкрепя внесения проект.

Според КНСБ парите за ваксини не трябва да фигурират в бюджета, тъй като те са задължение на държавата. От БСК също се въздържаха от подкрепа, защото по някои пера няма точно разпределение кои средства за какво ще се използват. По-конкретно става въпрос за предвидените малко над 117 млн. лв., които да се използват за

здравноосигурителни плащания в условията на обявена епидемична обстановка

По думите на председателя на БСК Радосвет Радев е редно да има по-подробна разбивка кое за какво ще се използва. Според КРИБ пък, които подкрепиха текстовете, увеличението на тези плащания на 117 млн. лв. е необходимо. От АИКБ, БТПП и СИС също подкрепиха законопроекта, но с известни резерви.

В отговор на критиките ресорният зам.-министър Александър Златанов посочи, че касата има достатъчно пари и съответно тези 14 млн. лв. за ваксини биха могли да влязат в бюджета така, че да се осигури ваксинацията срещу коронавируса. "Смятам, че на този етап, поради това, че касата има достатъчно пари, биха могли да влязат тези 14 млн. лв. и да гарантираме плащането за апликациите на ваксините срещу COVID-19", каза още Златанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.