НЗОК обмисля да изплаща разсрочено надлимитната дейност

НЗОК обмисля да изплаща разсрочено надлимитната дейност

НЗ: Дългът към болниците е в размер на 153 млн. лева

Националната здравноосигурителна каса замисля да изплаща разсрочено надлимитната дейност на болниците. Този въпрос е обсъден и от надзорния й съвет. Причината за намерението са редицата дела, които голяма част от лечебните заведения са завели срещу нея. Дължимата сума набъбва от лихвите към главниците.

Това е отбелязано в стенограмата от заседанието на Надзорния съвет от 8 май, която е публикувана на електронната страница на НЗОК.

На 153 млн. лв. възлиза неизплатената от касата надлимитна дейност за 2015, 2016 и 2017 година. Съдилищата масово приемат, че касата трябва да плати реално оказаните медицински услуги. В процеса на делата между двете инстанции обаче сумата нараства, защото в нея се включват и лихвите.

„Аз ще подготвя информация за всички дела между първа и втора инстанция. Генералният въпрос е ако вземем решение, примерно ни казва консултантът, че това дело го губим, го плащаме с какви пари?“. Това пита управителят на касата д-р Дечо Дечев членовете на надзора.

Според надзорника и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБР д-р Иван Кокалов това дава основание на касата да започне преговори, като се откаже от обжалване на присъдата на първа инстанция, ако болниците се откажат от лихвите.

„Те се отказват от лихвите, обаче остава примерно 1 млн. лв. да им платим и ги взимаме от къде? 155 млн. лв. са общо по искове от 2015 г. до 2018 г. за надлимитна дейност, която касата би заплатила, ако загуби всички дела без лихвите“, казва дословно д-р Дечев.

Според проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет и главен директор в Българската стопанска камара, сумата за плащане ще надхвърли 200 млн. лв. след приключване на делата. „Моето предложение е да има прозрачност и тази важна информация да не я получаваме от медиите. Надзорът трябва да има информация, за което подкрепям д-р Дечев, за да знаем как и от къде ще погасяваме тези задължения“, казва още той.

Съборът на Българския лекарски съюз, който се проведе неотдавна, реши да се настоява изплащането на надлимитната дейност на болниците на стойност 153 млн. лв. да стане с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. От НЗОК обаче смятат, че икономии няма да бъдат реализирани. Надзорниците са решили да обсъдят въпроса отново, след като получат информация за хора на делата на първа инстанция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.