Мобилно приложение на здравната каса ни казва как ни лекуват

Мобилно приложение на здравната каса ни казва как ни лекуват

Стартира мобилно приложение за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности. То е абсолютно безплатно за пациентите. Иновацията беше представен от управителя на проф. НЗОК проф. Петко Салчев и Валентин Мундров - ръководител на проект с „Информационно обслужване” АД пред здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който от своя страна отправи критики към иновацията.

Към момента ако има нарушения, гражданите могат да сигнализират НЗОК. За миналата седмица в касата са подадени 47 сигнала от пациенти, обясни проф. Салчев.

Идеята на приложението е здравноосигурените да имат по-голяма информираност за извършените дейности свързани с тях и отчетени от НЗОК. Другата причина е самите пациенти да имат по-голям контрол . Освен това така се оптимизират и процесите в здравеопазването, обясни още проф. Салчев

„Има две функционалности на приложението при промяна в пациентската информация в досието на пациента. Другата нотификация, която ще получава пациента и при промяна свързана с общопрактикуващия лекар“, каза още управителят на НЗОК. Той обясни, че от касата много държат на защитата на личните данни и заради това за стартирането на приложението е нужен Уникален код за достъп в системата на пациентското досие , ПИК на НАП или електронен достъп. „На база на това се влиза в досието и се стартира приложението“.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров от своя страна приветства иновацията, но я критикува. Едната му забележка е по отношение на това, че трябва да има много по-лесен достъп до приложението, без да се изисква взимането на кодове от районните каси или НАП. Според него това затруднява хората и ще ги възпре от използване на приложението. „Намерете начин п- лесно хората да получават възможност да имат приложението. Сигурен съм, че има начини и без кодове от дома си хората да имат достъп до него, така както се използват редица подобни приложения, като банково обслужване например и т.н.“, каза министърът.

Другата забележка на здравният министър е по отношение на това, че към момента пациента може да види, че получава съобщение за извършена дейност, която в действителност не е, но не може да подаде сигнал за това чрез самото приложение. Затова министър Кацаров призова съвсем скоро, това да бъде поправено. „Трябва след месец  да го направите така, че да може пациента да сигнализира чрез приложението. Това ще направи контрола много по-добър“, изтъкна министърът. Той подчерта, че приложението има потенциала да изиграе огромна роля по отношение на източването на здравната каса. „Много важна роля може да играе това приложение в целия процес  при здравното осигуряване, извършване и отчитане на услуги. Говорим за мащаби които дори не можем да си представим", каза още министърът.

Управителят на НЗОК обясни, че е възможно да бъде добавен бутон „не съм бил аз“. По думите му това ще бъде възможно, след като бъде сключен НРД с БЛС и БЗС. След като това стане факт, буквално на следващия ден може да добавим бутона, каза проф. Салчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.