НЗОК и БЛС започват преговори за анекс към рамковия  договор за 2020-2022 (ВИЖТЕ ПРИОРИТЕТИТЕ)

НЗОК и БЛС започват преговори за анекс към рамковия договор за 2020-2022 (ВИЖТЕ ПРИОРИТЕТИТЕ)

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно по време на среща, която се проведе днес между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Те постигнаха съгласие за намиране на решения на основните проблеми на здравното осигуряване.

В анекса към НРД ще залегнат следните приоритети:

  • ефективно прилагане на принципа „парите следват пациента“ при безусловно зачитане на правото му да избира лечебно заведение,
  • намаляване на диспропорциите в заплащането на труда на медиците чрез промяна на цените на медицинските дейности,
  • увеличаване на броя, вида и заплащането на амбулаторните дейности.

НЗОК и БЛС ще преговарят за:

  • промяна в методиката на финансиране при неблагоприятни условия,
  • въвеждане на електронен документ  на историята на заболяването, електронни протоколи за отпускане на лекарства, премахване на хартиената рецептурна книжка и други, свързани с дигитализацията на здравната система,
  • промяна в реда и условията за предоставянето на неотложна медицинска помощ с цел премахване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари.

Министерство на здравеопазването се ангажира да извърши необходимите промени в нормативните актове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.