Ултрамодерно училище в Свети Влас откри новия си физкултурен салон

Ултрамодерно училище в Свети Влас откри новия си физкултурен салон

Частна фирма дари 111 000 лева за реконструкцията и обзавеждането

С нов, изцяло реновиран до основи физкултурен салон, посрещна новата учебна година училището в Свети Влас. Директорката на школото Чубрина Стефанова символично "преряза лентата" на най-новата придобивка в неделя, когато се чества Европейският ден на спорта в училище. Спортната зала, която беше в окаяно състояние и пред срутване е преобразена, и днес е като изрязана от списание. Амбициозната директорка отново изненада всички с нестандартни решения. Физкултурният салон е в унисон с необикновената визия и дизайн на на цялото училище.

Подът е от естествено дърво, а стените са почти прозрачни - с общо 20 прозореца,

подредени на два хоризонтални реда, които не само осигуряват дневна светлина, но и създават усещане за пространство и свобода. За да не се чупят стъклата от летящите топки, всички прозорци са обезопасени с вътрешни метални мрежи, които поемат ударите. По същия начин е обезопасен и целият таван с осветителните тела. В салона са монтирани шест коша за баскетбол и волейболна мрежа. Залата за физическо е решена в бяло и тъмно-синьо, а върху част от стените са монтирани спортни съоръжения. Цялото помещение е оборудвано с модерна вентилационна система, която осигурява чист и свеж въздух отвън. Входната врата отново е прозрачна, каквито са и вратите на всички класни стаи, в синхрон с цялостната стратегия, по която работи училището. В това решение има дълбока символика. "Прегърнала съм  философията на "откритите врати" и искам всичко да се случва на светло. Идеята взехме от финландския образователен модел. Така всеки вижда какво се случва в класните стаи, а сега и в новия ни модерен физкултурен салон", обяснява Чубрина Стефанова. 

Веднага след откриването на най-новата придобивка,

двата тима на училището "осветиха" салона с първия си волейболен мач.

И защото всичко се случва в Европейският ден на спорта, играта премина като турнир, а победители и победени  получиха награди и грамоти. 

Физкултурният салон представлява едноетажна сграда, прилепена към основната сграда на училището, с топла връзка. До нея отвежда коридор с пътечка за бягане, който е решен в оранжево. До стените в коридора са поставени статични игри, които стимулират по-скоро мисленето, отколкото мускулите. Надписите по стените до тях гласят "Можеш ли да извадиш металния ринг за 4 минути" и подканват всички да потренират ума си. Забавният коридор води към физкултурния салон, но за да се стигне до него се преминава през по-малка спортна зала. В нея са подредени малки маси, които всъщност представляват игри за шах и табла, а една от стените е решена графично с десетки надписи, мотивиращи към физическа активност. Вместо столове, около масите са подредени огромни фитнес топки. Така малчуганите докато играят шах, могат да тренират седнали върху топките. И докато в салона течеше волейболното дерби, в преддверието друг отбор премери сили върху шахматните дъски. "Победителят в турнира получава специална награда - партия шах срещу мен", обяви директорката Чубрина Стефанова. 

За новата модерна придобивка школото получи бурни адмирации от всички родители.

В поздравителен адрес, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков заяви: "Това, което видях във вашето училище е повод  да ви давам за пример. Средата и атмосферата са впечатляващи. Спортът и образованието са гаранция за успешното  възпитание на младите хора".   

Сред гостите бе директорът на баскетболен клуб "Черноморец" Христо Николов, който не скри, че е възхитен от проекта. "Наистина съм впечатлен и с болка ще кажа, че в сравнение с това което виждам, нивото в Бургас е много назад. Това е стимул да се равняваме по вас и да се опитваме да ви догоним", заяви Николов.

Проектът на директорката за реновиране на физкултурния салон и залата за интелектуални игри се превърна в реалност благодарение на частта фирма, чийто собственик е пожелал да остане анонимен. Той сам предложил да помогне, без екипът да е търсил помощта му, разказаха учителите. Впечатлен от амбициозната директорка и от визията на първото и единствено по рода си училище, дарителят пожелал да финансира целия проект за физкултурния салон. "Съобразявам се с желанието на дарителя и затова няма да обявя името му. Но изказвам към него своите и от името на всички колеги, на децата и на техните родители горещи благодарности. Всички знаете, че салонът за физическо беше в окаяно, дори в трагично състояние. Всички средства, с които сме разполагали, ги инвестирахме в последните 5 години в класните стаи и в материалната база на училището.

Бяхме останали без средства и точно в този момент се появи човек, който благородно ни подаде ръка.

Човек, който е забелязал това, което сме направили и правим. Изказвам още веднъж огромната си благодарност  към този дарител, който ни гласува доверието си", заяви пред присъстващите директорката Чубрина Стефанова. Амбициозната дама отново припомни, философията, която е поставила началото на това фантастично училище, което изглежда като от далечното бъдеще: "Знаете, че на входа на училището сме изписали основните ценности, които ни водят. Една от тях е да осигурим на децата модерна, удобна, приветлива и чиста среда. Ние сме длъжни да им осигурим условия, които да ги стимулират да учат с амбиция и да идват на училище с желание. Обстановката, видът, интериорът действат върху психиката на децата и съм убедена че ги стимулира. Резултатите, които постигаме са впечатляаващи и го доказват", заяви в приветствената си реч Чубрина Стефанова.

В напористия си стил, тя вече е замислила нов проект по който работи. Следващата й цел е да се заеме с приземния етаж, който в момента е почти неизползваем, а първата стъпка - да превърне хранилището в модерен кабинет по химия и биология.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.