НВО по НВО

НВО по НВО

От 3 години възстановиха началното военно обучение (НВО) и стотици българи са се записали и са издържали изпитите, след като са получили необходимата подготовка. Преди години това обучение се водеше в задължителни часове в училищата и тогавашните тийнейджъри знаеха да разглобяват и сглобяват калашник за по-малко от минута време.

Споменавам това без носталгия, защото макар да възприемах всичко като игра и атакувах всяка задача като за значка „Отличник по бойната и политическата подготовка“, никога не съм харесвал военщината. Причината е, че според мен войната е безсмислица, защото няма спор между хора на планетата, който да не може да бъде решен с преговори. И повярвайте, всякакви отстъпки от двете страни са оправдани, ако по време на разговорите се споменат и загубите и щетите от евентуална война. Но войни винаги е имало и ще има, защото тези, които водят преговорите, никога не ходят да се бият на първа линия на фронта. Просто от хилядолетия става дума за бизнес, от който печелят богатите и умират бедните. Лошото е, че ако някой агресивен държавен лидер не разсъждава толкова философски, армията му едва ли ще ни остави време да изложим мнението си за тях и войната изобщо. Затова има една приказка, че който не храни своята армия, ще храни чужда, и докато държавите около нас купуват оръжия, ние нямаме друг избор освен да сме готови да се защитаваме.

Но да се върнем на основната тема - военното обучение, защото от няколко години е започнал постепенен ренесанс на този вид специализирана подготовка, като и у нас вече има частни военни школи, които срещу 100 лева на ден предоставят инструктори, които на полигон и на теория показват на мераклиите как се стреля и какви са основните тактики при война. Ако се вгледаме в репертоара на филмовите канали, това всъщност не би трябвало да ни учудва, като се има предвид колко голям процент от продукцията е ако не с военна тематика, то поне е с пуцане по снимачните площадки с всякакъв вид леки и тежки оръжия.

Да не забравяме и това, че всеки трети съвременен човек трепе хора и громи техника в хилядите електронни игри от типа „фърст пърсън шутър“, били те онлайн или други.

Притеснявам се обаче, че след вълната ентусиасти, които са поели по пътя на доброволното записване за военно обучение, желаещите няма да бъдат толкова много, защото родените след 1990 година насам възприемат света основно през видеопродукцията, независимо дали е широкоекранна или мобилнотелефонна. Нещата трябва да са на видео и неминуемо тези с военното обучение ще опрат до станалия вече класически виц за надписа в бара, който гласял „няма Wi-fi, говорете си“. Та и нашата работа сигурно ще стане с надпис „Места във военните курсове няма, пуснете си видео“. Ето защо очаквам новият хит по платения телевизионен канал НВО да е за обучението по НВО.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.