Нужен е нов Нострадамус за първолаците

Нужен е нов Нострадамус за първолаците

Изобщо не си мислете, че в първи клас най-важното е да те научат да четеш и пишеш.

Ще изпаднете в голяма заблуда, още повече пък ако сте родител. Участниците в тази процедура са нещо като образите от полиптиха на Йеронимус Бош „Падането на прокълнатите в ада“. Досега на първия учебен ден сърцето ми се късаше от жалост за дечицата. Сега започва да се къса от жалост и за техните майки и татковци. С приближаването на възрастта за тръгване на училище всеки, имал неблагоразумието да стане родител, се сблъсква с нови тръпки, усещания и форми на познанието. Първото усещане е, че сте страхотен тъпак, но досега не сте го знаели. Налага се да прегледате дипломите си от различните ви образователни степени, за да се убедите в противното, но лошото чувство остава, както се казва. Добре е това да направят и двамата родители, за да са по-убедителни пред себе си. Второто усещане е, че несправедливо сте подценявали математиката, а дори и да не сте – лошо сте поддържали формата си през годните в тази велика наука. И третото усещане е, че това, дето се присмивахте на врачките по разни тв канали и обяви, сега ви се връща с отмъстителност, на която е способно само отвъдното. Е, сега се срещате с някаква нова форма на познанието, която включва астрология, нумерология, хиромантия и какво ли не още от зоната на здрача. И докато се запознавате с условията на кандидатстване за определено училище на детето ви първолак, започвате да съскате през зъби:

“Рибица от блатен смок, остро жило на слепок, мъх от прилеп, клюн на сова, от усойница отрова, кълка на дъждовник гаден, пух от бухал кръвожаден, рог на охлюв, кост на пес, в общото вариво влез!“ Само вещиците от „Макбет“ могат да ви помогнат при ориентирането в ужаса от жребии, томболи, малки номера, големи номера. Затъвате в някакви шантави лотарии, които всъщност не са лотарии, но пак са жребии, но всъщност не са точно такива, но така си изглеждат, а ако нямате малък номер, но пък имате голям номер, ситуацията се обръща в друга посока и не е такава, каквато изглежда. И всъщност какво да правим с тези номера, когато кандидатстваме в три училища ... и така нататък. Очевидното и невидимото си разменят местата и сте убедени, че на някой му хлопа дъската!

След това намерете адресите на всички демографи и им кажете да замълчат завинаги по въпросите на раждаемостта. Тя се оказва тясно свързана с някаква схема, измислена от зъл разум, да потисне природния инстинкт за продължение на вида. А ако ви е трудно да запомните цифрите, лотариите и жребиите, припомнете си вечната класика на Хашек. „Локомотивът, който трябва да откарате в депото в Лиса над Елба, има номер 4268. Първата цифра е четири, втората - две. Запомнете, значи, 42, тоест 2 по 2, което отпред назад може да се представи като 4, делено на 2, равно 2 и пак получавате една до друга цифрите 4 и 2. Не се плашете, няма нищо трудно. Колко прави 2 пъти по 4, осем, нали? Сега трябва да запечатате в паметта си, че осморката е последната цифра в поредицата. Остава сега, след като сте запомнили вече, че първата цифра е 4, втората 2 и че четвъртата е 8, да намерите някакъв начин да запомните шестицата, която се намира пред осмицата...“

И ако сте оцелели и имате сили - молете се от все сърце да се появи нов Нострадамус. За стария казват, че бил шизофреник и заради това имал видения. В ситуацията със записването на първолаци в училище само човек в такова състояние може да се оправи. Със сигурност и родителите ще го достигнат, но става по-бавно и мъчително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.