„Ню Йорк Таймс“:Сгради в София и Букурещ  са уязвими при земетресения

„Ню Йорк Таймс“:Сгради в София и Букурещ са уязвими при земетресения

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение. Това съобщава „Ню Йорк Таймс” в статия със заглавие „Уроците от албанското земетресение – „Балканите не са готови за голямо земетресение“, съобщи БТА.

Вестникът припомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 човека и наранявания на стотици и оставил хиляди без покрив. Тази трагедия

отправя ясно предупреждение към региона

който в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус. Според експертите властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което

стандартите за безопасност

често са били измествани от стремежа към бърза печалба. В резултат милиони хора обитават жилища, които едва ли ще издържат голямо земетресение, пише „Ню Йорк Таймс“.

Изданието цитира Матей Сумбасаку, основател на Re:Rise – първата румънска НПО, специализирана в намаляване на сеизмичния риск – който казва, че

само в Букурещ има 349 високорискови постройки

които вероятно ще рухнат при силно земетресение. Голяма част от тях са в жилищни комплекси. Стотици други сгради биха получили големи повреди.

„Ню Йорк Таймс“ припомня за двете опустошителни земетресения през 20-и век в планината Вранча, Източна Румъния – през 1940 г. с магнитуд 7,4, и на 4 март 1977 г. с магнитуд 7,2. При втория земен трус се срутват над 30 високи сгради в Букурещ, загиват около 1580 човека и близо 11 хиляди са ранени.

В статията се припомня за

земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5,7

причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом. Цитира се експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради.

По думите му

приземните етажи на част от новите сгради са превърнати в магазини

и на покривите е добавен допълнителен етаж, което е риск при земетресение. В телефонното си интервю пред вестника Петър Павлов, директор на Националния център по сеизмично инженерство към УАСГ, призовава

в България да бъде създадена национална сеизмична лаборатория

със задачата да проверява устойчивостта на сградите при земетресения.

В статията на „Ню Йорк Таймс“ се привежда историята на земните трусове по Адриатическото крайбрежие от Хърватия през Черна гора до Албания и в днешна Северна Македония. Цитират се и мненията на специалисти по сеизмичната активност на района.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.