Тристранката подкрепи промените в Кодекса на труда

Тристранката подкрепи промените в Кодекса на труда

Синдикатите против работния ден да е над 8 часа

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда. Това съобщи вицепремиерът Марияна Николова след заседанието на тристранния съвет.

„По отношение на трите дискусионни теми мисля, че успяхме да постигнем общо споразумение. За разпростирането на Колективните трудови договори, след като се приеме съгласие от страна на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите, а по отношение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд смятаме отново, че сме предложили максимално балансирани решения, които да отчитат интересите и на двете страни“, заяви социалният министър Деница Сачева.

Според направените предложения има възможност да се договарят до 300 часа извънреден труд вместо досегашните 150 на година. Предвидени са по-високи санкции за работодателите при системни нарушения на законодателството. Глобата може да достигне до 30 000 лв. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов смята, че алтернативата е цената на извънредния труд да се увеличи четири пъти, така че да бъде неизгодно на работодателя да избира този начин за ръководство на предприятието. "Извънредният труд е забранен, може да се полага само в извънредни случаи и в никакъв случай не би трябвало да се счита за част от нормалния трудов процес, същото е и за сумираното изчисляване на работното време", заяви експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. По думите й работодателските примери, че в България работят хора с държави и партньори от други части по света, не означава, че трябва да се работи повече от 8 часа, а че трябва да се планират в удобно време смените, което не трябва да значи работа от сутринта от 8 до през нощта в 2 ч. За синдикатите е важен въпросът за изчисляване на работното време. Според тях работният ден у нас ставал 9 часа. Те искат да се запази осемчасовият работен ден, като настояват и за строго регламентиране на извънредния труд. 
Ваня Григорова посочи, че позицията на КТ "Подкрепа" е последователно против еднодневните трудови договори, защото според синдиката те не само не изсветляват сектора, а дават възможност на работодателите спешно да подпишат трудов договор при проверка на ГИТ, което се е видяло при брането на черешите.
"Законопроектът изчиства много дефекти, но това не означава, че трябва да се допускат допълнителни дефекти", обобщи Ваня Григорова позицията на КТ "Подкрепа".

„Предложеният Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда е плод на работата на всички социални партньори, разбира се на експертите на Министерството на труда и социалната политика. Той представлява едно балансирано предложение на интересите на всички страни. Това, което е прието от всички социални партньори е ограничаване на възможността между един и същи работник или служител и работодател да се сключва трудов договор за работа през определени дни от месеца.“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ по-голямата част от социалните партньори без КТ Подкрепа приемат включване на тютюнопроизводителите в обхвата на лицата, които имат право да сключват еднодневни трудови договори. Гарантира се възможността трудовите договори на лицата, които се осигуряват в учителския пенсионен фонд, да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия. Признаване за трудов стаж на времето, през което трудоустроеният или бременната работничка и служителка не работи, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя, съобразно предписанията на здравните органи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.