Всеки пети безработен българин никога не е работил. 

Това става ясно от данните на националната статистика за основните показатели за икономическата активност на населението през третото тримесечие на тази година. Според тях 78,4 хиляди., или 62,5% от всички безработни у нас, са продължително незаети (от една или повече години), а 22 хиляди или 17,8% никога не са работили и търсят препитание за първи път. От всички 125 400 хиляди безработни у нас 14,8% са с висше образование, най-много – 44,7%, имат тапия за средно, а 40,5% са с основно или по-ниско образование. Така коефициентите на безработица по степени на образование са съответно: 1,8% за висше, 2,9% за средно и 10,8% за основно и по-ниско образование. Повече от половината безработни българи - 70,9 хиляди (56,5%) са мъже, а 54,5 хиляди (43,5%) са жените. В същото време обаче данните на Националния осигурителен институт за месец юли за безработните лица с право на парично обезщетение пък показват, че повече дами са се регистрирали да получават такъв тип парична помощ - 56,6%, а представителите на силния пол са 43,4%. Безработните, получаващи от 65 до 74 лева дневен размер на обезщетението, са едва 7%. Около 30% от регистриралите се в бюрата по труда вземат от 15 до 25 лева дневно, а минималните 9 лева получават малко над 22% от хората на борсата, показват още данните на НОИ. Получаващите помощ за безработица с висше образование бакалавър са малко над 9%, а квалифицираните със степен магистър са почти 15 на сто. Едва 0,10% са хората без работа с докторска степен. Според НСИ коефициентът на безработица за третото тримесечие е 3,7% което е с 1,3 процентни пункта по-малко от същия период на миналата година. Коефициентът на безработица за възрастовата група 15-29 години е 6,1% или с 2,1 процентни пункта по-нисък спрямо същото тримесечие на 2018-а. За посочения период коефициентът на безработица за мъжете (15-29 години) намалява с 1,8 процентни пункта, а за жените - с 2,3 процентни пункта, като достигат съответно 7,0 и 4,9%. ТЕКСТ ПОД СНИМКА: Около 30% от регистрираните в бюрата по труда вземат от 15 до 25 лв. на ден обезщетение за безработица.
 
 
 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Владика припомни годишнини, засади дръвче на Аязмото

Две важни дати за историята на православната  църква припомни старозагорският митрополит Киприан , който отслужи в катедралния храм „Свети Николай“ и пред паметника на дядо Методий благодарствени литургии по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия и 125 години от засаждането на първото дръвче за бъдещия парк Аязмото край Града на липите.

Ограничават за 3 март движението към Шипка

Ограничения за двупосочното транзитно преминаване на автомобили през шипченския проход на 3 март заради честванията на върха наложиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От 6,00 до 14,00 часа ще се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и  Казанлък към върха, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и ОД на МВР-Стара Загора. От 14,00 до 18,00 часа автомобилите  ще преминават еднопосочно от върха към двата града.

“Овча купел” с метро в края на есента

Жителите на столичния район “Овча купел” ще се качат на метро в края на есента. Това стана ясно при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на “Метрополитен” Стоян Братоев в метродепото в “Обеля”.