НСИ: Строителството с по-слаб спад през май

НСИ: Строителството с по-слаб спад през май

Спадът в строителната продукция намалява. На годишна база регистрираното намаление в показателят е 14.1% със съответно 16.6% при сградното и 10.5% при гражданското/инжереното строителство. Спрямо април 2020 г. е налице намаление от 1.4% в общия показател. Спадът при сградното строителство е с 1.3% по-малък, а при гражданското – с над 2% по-малък. Това показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки че на годишна база е налице спад, то месечните данни показват подобрение. През май 2020 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 0.4%, а от сградното строителство - с 0.2%.

Към края на петия месец индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.3% над равнището от предходния месец и с 14.1% по-малък спрямо същия месец на 2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.