Пандемията изплаши преброителите, търсят се нови кандидати (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Пандемията изплаши преброителите, търсят се нови кандидати (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Регистриран е висок процент на отказали се преброители, заяви председателят на Националния статистически институт  (НСИ) Сергей Цветарски по време на брифинг в статистическата служба. Основната причина е епидемичната обстановка.

"В София не достигат около 600 преброители, които трябаше да преброят близо 1300 участъка. Там, където е възможно, се заменят", коментира той. Цветарски подчерта, че макар преброителната кампания вече да е в ход, могат да бъдат сключени допълнителни договори с преброители, които да заемат местата на отказалите се. В отговор на журналистически въпрос шефът на НСИ поясни, че

има опасност между 250 000 и 300 000 души да останат непреброени заради липсата на преброители.

По думите му, ако преброител не е дошъл до момента, ще почука на вратата ни през следващите дни.

"В случай, че хората не бъдат посетени от преброител, могат да се обърнат към временните центрове за преброяване на територията на страната, които бяха разкрити", допълни шефът на НСИ. Той бе категоричен, че хората не е нужно да търсят преброителя си, за да му дадат кода, а самият преброител ще ги намери. Те могат да изтеглят преброителната бланка и от официалния сайт на тазгодишната кампания, след което да я изпратят на имейла на статистическата служба, по пощата в централата на НСИ или да я занесат лично.

Магдалена Костова – директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ към института констатира, че по данни

от 4 октомври са преброени 5 176 000 лица или 74,8% от населението.

 2 771 000 души от тях са попълнили анкета на хартиен носител. 

Три общини са отличници - Видин (над 93% преброено население), Монтана и Кюстендил. С най-малко преброени са общините Сливен и Кърджали, съответно с 63.8% и 66.8% от гражданите, показват сметки на НСИ към вчерашния ден.

"Имаме 36 общини, в които имат над 90 на сто електронно преброени лица - предимно в Северозападна България и Благоевград", констатира Костова. Три пък са общините с под 60% преброено население - в Бургас, Пазарджик и София- област, Смолян и Сливен.

"Към момента

не възнамеряваме да удължаваме преброяването",

категоричен бе Цветарски, според който, ако досегашните темпове на анкетиране и самопреброяване се запазят до 10 октомври, много трудно би могло да се гарантира, че изследването е обхвало 100% от населението. 

Във връзка с казуса относно заплашената с газов пистолет жена - преброител в пернишко село стана ясно, че органите на реда вече провеждат разследване. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.