НСИ пробва да ни брои електронно от 20 до 30 април

НСИ пробва да ни брои електронно от 20 до 30 април

Националният статистически институт ще направи само пробно електронно преброяване и няма да провежда пробното проучване и чрез преброители, каквато беше първоначално идеята. Централната преброителна комисия е взела решението си неприсъствено, съобщи директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова.

Промените са заради обявеното извънредно положение в страната, което води до невъзможност да бъдат присъствено обучени преброителите, както и за да се предотврати тяхното пряко посещение по домовете.
Електронното преброяване на населението ще започне в 0.00 ч. на 20 април, като линкът към приложението ще е на интернет страницата на НСИ, и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април. НСИ обмисля възможността приложението да бъде публикувано и на други места.
Докато попълват данните, хората ще могат да влизат и излизат от приложението по всяко време на денонощието, като то ще е достъпно през desktop приложения, през мобилни устройства - телефони, таблети.
Експертът напомни, че това е пробно преброяване, което означава, че тези, които решат сега да се преброят не са освободени от задължението да го направят и догодина, когато ще е същинското преброяване.
За предстоящото пробно електронно преброяване няма да има промяна в представените вече въпроси, на които хората ще трябва да отговарят. Допълнителните анкетни изследвания - за репродуктивните нагласи и миграционното поведение, които съпътстват същинското преброяване, са включени към онлайн приложението. Те няма да се попълват от всички хора по време на предстоящото електронно преброяване, а това ще става със случаен подбор - за някои домакинства тези въпроси ще "излизат", обясни експертът.
Костова напомни, че основната преброителна карта е задължителна за попълване. След като я попълним, ще получим уникален преброителен код, който гарантира успешното електронно преброяване. След това някои от домакинствата ще получат покана да попълнят и тези две анкетни карти. Целта е да се прецени дали въпросите са разбираеми, дали са правилно конструирани и подредени, обясни експертът. В края на всички анкети в приложението ще има място, където респондентите ще могат да попълнят коментари, бележки и препоръки. Това ще помогне на националната статистика да подобри инструментариума си между пробното и същинското преброяване.
При пробното електронно преброяване няма да се публикуват резултати, защото негова цел е тестване на организацията и на инструментариума на преброяването.
Обучението на преброители за същинското преброяване не се променя и то остава за края на декември - началото на януари 2021 г., но дори и да не се овладее кризата заради коронавируса, от НСИ имат готовност да направят обучението дистанционно.
Ползата за националната статистика от предстоящото електронно преброяване е да се тества системата и затова НСИ призовават повече хора да участват, като целта е да се получи по-добра обратна връзка и ако се налага, процесът да бъде подобрен.
В последното електронно преброяване през 2011 г. се включиха 41 процента от населението.
Засега не се предвижда промяна в графика на събиране на геореферентните данни, което е новост за преброяването през 2021 г. Целта е всяка сграда, обект на преброяването, да влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване. От 1 юни трябва да започне обхождането в страната, по време на което ще се събира информация за жилищните сгради и за геолокацията им. Целта е да се направи списък на сградите, адресите и жилищата, който после ще бъде полезен за общините, напомни Костова.
Пробното преброяване трябваше да започне на 20 март, като се предвиждаше от 20 до 26 март то да е по интернет, а от 27 март до 2 април - с преброители.
Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.