НСИ ни пита колко деца имаме и ползваме ли контрацептиви

НСИ ни пита колко деца имаме и ползваме ли контрацептиви

Всяка сграда в GPS регистър към общините

Колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство? Какви противозачатъчни ползваме? Това са част от въпросите, които бъдат задавани на гражданите през предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Въпросниците ще бъдат достъпни онлайн на специален сайт на Националния статистически институт (НСИ) за Преброяване 2021.

Разград, Велинград и София с район „Студентски“ ще участват в пробно преброяване на населението и жилищния фонд между 20 март до 26 март. Година преди официалното преброяване ще се извършат „сухи тренировки“ на два етапа – самопреброяване по интернет и преброяване с 200 анкетьори.  Електронното събиране на данни ще предшества обикалянето по адресите и ще се проведе между 20 и 26 март, а посещенията по домакинства от 27 март до 2 април. Новото е предварителния обход на районите, който ще се осъществи между 9 и 13 март.

Новото за предстоящото пробно преброяване е т.нар. георефериране. То ще използва и за актуализиране на жилищния фонд от общините чрез вече създадената база данни от преброителите. Всяка сграда ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход на самото преброяване.

Електронно ще могат да се преброят хората в цялата страна, а преброителите ще посетят домовете в отделни квартили и няколко населени места в общините Разград, Велинград и район „Студентски“ на Столична община. В община Разград преброителите ще обходят част от града, между река Бели Лом и главен път Е-70, няколко вилни зони и местности. В община Велинград – южната част на град Велинград с квалталите Чепино и Анезица, както и селата Света Петка и Чолакова. Северозападната част на район „Студентски“ в столицата също влиза в преброяването.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски припомни, че догодина ще бъде 18 проброяване на населението. „Точно една година преди същинското преброяване ще проверим цялостно организацията. Ще изпробваме доколко нашия инструментариум отговаря на всички групи население. Успех за нас би бил „снимка с висока резолюция“ в портрета на населението“, каза Цветарски и допълни, че ще бъдат представени анализи, но не и конкретни цифри от преброяването.

Предстои набиране на преброители и контрольори през март месец, обяви зам.-председателя Диана Янчева. Кол център също ще заработи скоро в помощ на потребителите. Никой преброен през пробното преброяване не е освободен от истинското преброяване догодина, категорична беше Янчева.

Сайтът на преброяването е census2021.bg. На английски сайтът ще се заработи от следващата седмица. В конкурса за избора на лого и мото са участвали само ученици и студенти от средните и висшите училища по изкуство. Символът на преброяването е пясъчен часовник, а мотото е „Включи се, защото си важен!“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.