Влошаване на бизнес климата отчита статистиката през ноември (ОБНОВЕНА)

Влошаване на бизнес климата отчита статистиката през ноември (ОБНОВЕНА)

През ноември 2020 г. стопанската конюнктура в страната се оценява като неблагоприятна. Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо нивото си от октомври, като понижение на показателя е регистрирано в строителството и търговията на дребно. Това показват най-скорошните данни на Наицоналния статистически институт (НСИ).

Влошаването на бизнес климата през ноември е най-силно изразено в строителството и търговията на дребно при известна стабилизация в промишлеността и сферата на услугите, като отслабването на стопанската конюнктура в страната

се дължи на втората вълна на коронавирусна пандемия,

която доведе до въвеждането на нови строги ограничителни мерки в цяла Европа и на по-късен етап през ноември и в нашата страната.

Общият показател на бизнес климата се понижава през ноември с 4,1 пункта след повишение с 0,5 пункта през октомври, като това представлява първо влошава на стопанската конюнктура от шест месеца насам, когато имаше устойчиво възстановяване след сривовете през март и април по време на първата вълна на

коронавирусна пандемия, довела до локдаун в нашата страната.

Тогава индексът на бизнес климата се срина драматично с близо 50 пункта, като през април той се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов"

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, запазва през ноември приблизително нивото си от предходния месец, когато се понижи с 1,3 пункта, като последната анкета на НСИ


отчита леко намаление на настоящата производителна активност,

докато очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от чужбина и други фактори. По отношение на продажните цени промишлените мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

През ноември 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" спада силно с 9,9 пункта (след слабо повишение с 0,6 пункта през октомври) в резултат на влошените оценки на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Предприемачите в сектора отчитат намаляване на новите поръчки през последния месец, като и очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следваната от недостига на работна ръка и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца, показва последната анкета на НСИ.

През ноември съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" също се понижава рязко с 9,9 пункта след повишение с 4,2 пункта през октомври. Влошаването на нагласите в сектора се дължи

на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно

за бизнес състоянието на техните предприятия. Песимистични са и на прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца на фона на въведения втори частичен локдаун в нашата страна към края на ноември. Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени в отрасъла, по-голям част от търговците на дребно очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от октомври, когато нарасна с 1,3 пункта, но се влошават прогнозите на мениджърите за развитието на този бизнес сектор през следващите шест месеца. Песимистични са и очакваният им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.

И в този сектор

несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем,

затрудняващ бизнеса, следван от факторът "други".

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца. Трябва да се има предвид, че влошаването на стопанската конюнктура в нашата страна е факт, още преди да се усети напълно негативното въздействие на новите рестриктивни мерки, целящи да се ограничи разпространението на коронавируса, които мерки са в сила от 28-и ноември и на този етап ще продължат до 21-ви декември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.