НСИ: Бизнес климатът у нас на нива от 1997 г.   

НСИ: Бизнес климатът у нас на нива от 1997 г.  

Бизнес климатът у нас отбеляза рязък спад от 47 пункта през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).  Показателят е бил по-нисък единствено през февруари 1997 г. по време на финансово-икономическата криза след управлението на кабинета „Виденов“, предаде БНР.

Индексът е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последното десетилетие. Спрямо февруари 1997 година, когато е отбелязан дългосрочният минимум, оценката е само с 4,4 пункта над него. Основен проблем за лошите резултати са несигурността и песимистичните очаквания за следващото тримесечие. Това води до спад в търговията на дребно и в услугите, а очаквания за по-ниски цени няма.
В промишлеността индексът е спаднал с 31.8 пункта, отново заради песимистичните оценки на предприятията. Те отчитат, че позицията им на пазарите се е влошила още в началото на годината, което означава, че проблемите са започнали още преди разпространението на коронавируса. По отношение на продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за понижение, въпреки че по-голямата част от мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

Данните на НСИ сочат още, че бизнес климатът в строителството е с по-висок спад от 45.6 пункта. Очакванията на бранша са да има спад в следващите 6 месеца, а някои от мениджърите очакват и спад на продажните цени. Новите поръчки вече вървят надолу, а освен това е налице и увеличен брой на клиентите със закъснения в плащанията.

Засилва се негативното влияние на фактора "несигурна икономическа среда", следван от затруднения на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството, немалка част от анкетираните от НСИ мениджъри не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват понижение на цените през следващите три месеца.

При търговията на дребно бизнес климатът е надолу с над 50 на сто или 52 пункта. Отчитайки сегашното състояние на предприятита, търговците са песимисти относно бъдещите си поръчки и доставки. Неблагоприятни са и очакванията им по отношение на персонала. Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Повечето заети в бранша очакват цените да спаднат.

В сектора на услугите повечето анкетирани не очакват да има промяна в цените през следващите 3 месеца. Бизнес климатът тук се е свил с 47.1 пункта заради влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Основните проблеми са същите като тези при търговията на дребно – несигурност, силна конкуренция и недостатъчно търсене.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.