НСИ: 75% срив на оборотите в авиотранспорта през лятото

НСИ: 75% срив на оборотите в авиотранспорта през лятото

При турагентите и туроператорите спадът е с над 70 на сто

През третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на календарните данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 13.9% под равнището на същото тримесечие на 2019 г. показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям спад е регистриран при "Въздушен транспорт" - със 75.1%, и "Воден транспорт" - с 34.7 на сто. Увеличение се наблюдава само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 19.4%.

При "Други бизнес услуги" понижение спрямо третото тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 70.3%. Най-съществено увеличение се наблюдава при "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 16%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарните данни, е с 10 на сто по-висок през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най- съществено нарастване се наблюдава при "Далекосъобщения" - с 24.7 на сто. Значителен спад е отчетен при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (42.5 на сто).

По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 9.5 на сто спрямо второто тримесечие на 2020 година. Най-голям ръст се наблюдава при "Воден транспорт" и "Сухопътен транспорт", съответно с 15.5 и 14.1 на сто. Намаление е регистрирано само при "Въздушен транспорт" (16.8 на сто).

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" се увеличава със 7.3 на сто спрямо второто тримесечие на 2020 година. Най-съществено нарастване е отчетено при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (29.6 на сто) и "Издателска дейност" (22.6 на сто).

При "Други бизнес услуги" се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности. Най-значителен ръст е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 127 на сто, и "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 35.5 на сто, докато най-голямо намаление е отчетено при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 6.1 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.