НСИ: 39% от фирмите  са с намалени приходи от продажби през декември

НСИ: 39% от фирмите са с намалени приходи от продажби през декември

39% от нефинансовите предприятия са регистрирали намаление на приходите от продажба на стоки и услуги през декември 2020 г. спрямо ноември, когато техният дял беше 42 на сто, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ), свързано с последиците от пандемията от Covid-19 върху икономиката.

46,4 на сто от предприятията, участвали в изследването, декларират, че няма промяна в приходите от продажбите им през декември (при 46% през ноември), а при 14,5% дори има увеличение (при 11,8% месец по-рано), показват още данните на НСИ.

Разпределението по икономически дейности показва, че 56,4% от респондентите в дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - с 44, 4%, като за индустрията този дял е 41,6%, а за строителството - 24,4%

Едва 10,5% от анкетираните са посочили, че се възползват от правителствените мерки за подпомагане на работодателите. В повечето предприятия са направили стъпки за ползване на "платен отпуск" (25,3% от анкетираните), следвани от "неплатен отпуск" (20,3%) и преминаване към "дистанционна форма на работа" (16,4%).

Едва 1,7% от анкетираните през декември съобщават намерение да прекратят дейността си, докато 4,7 на сто да преустановят временно дейността си, докато 92% от фирмите възнамеряват да продължат дейността си, показват още резултатите от последното бизнес проучване в условията на Covid-19 на НСИ.

Националният статистически институт провежда ежемесечно кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия с цел да осигури и предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с Covid-19, върху различните сектори на икономиката в страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.