НС създаде временна комисия за БНР, Сметната палата ще одитира радиото

НС създаде временна комисия за БНР, Сметната палата ще одитира радиото

Парламентът прие да се създаде Временна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Това е по предложение на БСП по случай временното прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“ по Българското национално радио, станало на 13 септември.

Комисията се създава със срок на дейност 2 месеца, като се състои от 10 члена- по двама от всяка партия, това число председател и заместник-председател. За председател бе избран Тома Биков от ГЕРБ, а за зам.-председател Александър Симов от БСП. За членове бяха избрани още Диана Саватева от ГЕРБ, Иван Ченчев от БСП, от ДПС - Йордан Цонев и Хамит Хамит, от ОП- Красимир Богданов и Росен Живков и от ВОЛЯ - Боряна Георгиева и Симеон Найденов.

Също така депутатите одобриха и Сметната палата да извърши одит за съответствието при финансовото управление на Българското национално радио. Това бе предложено от ГЕРБ, след като по- рано през седмицата заявиха, че ще подкрепят създаването на Комисията. Периода за извърши финансова проверка на БНР е от първи януари 2017г. до 30 септември 2019 г. Проверката трябва да започне от 1-ви октомври, а Сметната палата ще има време до края на следващата година да внесе доклада от извършения одит в Народното събрание.   Според управляващите въпросът е важен, тъй като обществената медия е натрупала дефицит от 4 млн. лева. 

„Проблемът е, че радиото е натрупало 4 милиона дефицит, БНТ - 40 милиона. Целта е след това да променим Закона за радиото и телевизията, защото там има структурен проблем“, обясни Тома Биков от ГЕРБ. „Няма нужда от този закон, защото той и сега не се изпълнява. За всяка медия трябва да има отделен закон, който да определя правилата, а не с един да се избират директори, а с друг да се дава финансиране. СЕМ не винаги изпълнява ролята си на независим регулатор“, заяви на свой ред Милко Недялков от БСП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.