НС сви наполовина разходите за гориво,  спести 48 бона от отменени пътувания
2

НС сви наполовина разходите за гориво, спести 48 бона от отменени пътувания

Близо 48 000 лева е спестило Народното събрание през март и април от отменени командировки в чужбина заради епидемията от коронавируса. Това показва справка на парламента за „Монитор“ за харчовете на ведомството.

 

Още преди да бъде обявено извънредното положение, шефката на НС Цвета Караянчева издаде заповед, с която спря пътуванията в чужбина и отмени планираните за този период задгранични командировки. Наред с това бяха въведени и строги мерки за работа в самата сграда на НС на външните лица и посетителски групи бяха спрени.

В справка на сайта на НС пък се вижда, че за командировки в страната от началото на годината до края на април са похарчени около 505 000 лева от планираните за годината близо 1,77 млн. лева. За краткосрочните пътувания зад граница са изразходвани само около 75 000 лева от заложените в бюджета на парламента над 1,3 млн. лева.

Почти наполовина са се свили разходите за гориво. Така през месеците март и април 2020 година НС изхарчило близо 62 000 лева, докато за същия период на 2019-а обаче сумата е възлизала на близо 102 000 лева.

Автопаркът на НС всъщност се състои от 98 коли, в това число микробусите и джиповете, с които се вози и охранява парламентарната шефка. Всички тези данни обаче всъщност показват, че може би народните представители са спрели да ползват личните си коли, за да пътуват по работа или из изборните си райони, а изразходваният бензин да им се осребрява от бюджета на парламента, което се позволява от правилника на НС.

Аргумент за това се крие в това, че спадът в изминатите километри от депутатите със служебните коли не е толкова драстичен. Така за март и април народните избраници са минали близо 200 000 километра За същото време на 2019 година цифрата е малко над 265 000 километра.

По време на извънредното положение заради COVID – 19 пък временно е бил спрян и ремонтът на бюфета във втората сграда на НС – бившия Партиен дом. Това е станало още в края на март, а причината е забавяне в доставките на машини и съоръжения, нужни за влагане в строежа.

С около два месеца е бил отложен стартът на две обществени поръчки, посочват от администрацията на НС за „Монитор“. Едната е за озвучаването на новата пленарна зала в Партийния дом, която е почти готова и се плануваше депутатите да преместят заседанията си там още тази есен. Другата поръчка е за хотелско настаняване, което се организира от туроператорски фирми и е нужно за командировките на депутатите в чужбина или при приемането на официални гости и делегации у нас.

Заделят над 2 млн. лв. за озвучителната система в новата пленарна зала

Малко над 2 млн лева ще задели НС за новата аудио-визуална система за новата пленарна зала в Партийния дом. Това става ясно от обществената поръчка, публикувана на сайта на парламента. Значителна част от сумата ще е за доставка и монтаж на всичко около системата. Около 58 000 лева са планирани за гаранционна поддръжка. Около 16 800 пък ще се използват за закупуването на озвучителна уредба. Иначе в новата пленарна зала ще трябва да има и система за симулантен превод към нея, както и подсистемите с екраните и камерите. Наред с това са предвидени и озвучителни системи и в конферентната зала, където също трябва да има екрани и кабинки за преводачите, както и система за видеостримийниг.

Парламентът даде 54 000 лв. за дезинфекция, маски и ръкавици

Малко над 54 000 лева е похарчило НС за предотвратяване на разпространяването на коронавируса и изпълняване на всички епидемични мерки, продължи да функционира въпреки заразата. Това става ясно от отчет за разходите за COVID – 19, направени към 30 април, качен на сайта на ведомството. Парите са дадени за дезинфекция на двете сгради на НС и за автопарка, като са купени дезинфектанти, маски, ръкавици и очила за депутатите и служителите на НС. До преди месец НС работеше само при нужда, а сега редовните заседания са възстановени. Дезинфектанти бяха поставени на входовете на пленарната зала, а на всеки от депутатите бяха раздадени маски и ръкавици. На всеки час се прави и дезинфекция на парламентарната трибуна. Гласуването в зала ставаше без пръстов отпечатък, въпреки че той е част от електронната система. Не бе пуснат и след прекратяването на извънредното положение, за да може депутати да използват ръкавици, ако желаят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.