НС срещу Столична община: Ще остане ли безплатният паркинг на депутатите?

НС срещу Столична община: Ще остане ли безплатният паркинг на депутатите?

Столична община отне безплатния паркинг на депутатите на жълтите павета до парламента. А след това с административна хватка парламентът си го върна, съобщава БТВ.

С един от малкото закони, които приема 46-тото Народно събрание обаче, депутатите на практика си връщат безплатните паркинги. Това се случва чрез правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който дава право на председателя н парламента да утвърждава зони за сигурност около сградите на парламента. Ива Митева утвърждава "зони за сигурност", които напълно съвпадат с отнетите им от общината паркинги. И уведомява с писмо кмета на столицата.

Пред БТВ общинският съветник от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков напомня, че през юни месец с решение на СОС бе редуциран броят на местата за паркиране от 185 на 50 на пл. „Св. Александър Невски“.  Със същото решение беше намален и броят на паркоместата на пл. „Желю Желев“ за бившия Партиен дом. За нуждите именно на Народното събрание – да могат да ги ползват срещу заплащане, ако желаят. Това по думите на Зарков се направило с пълно единодушие на политическите сили, а целта -  да се намали присъствието на автомобили на знакови за града места. По думите му от ГЕРБ са внесли предложение да се махнат абонаментите и да се ограничат паркоместата за институциите, независимо общински или държавни. По този начин граждани, фирми и институции щели да са равнопоставени в условията, при които паркират автомобилите си, което показва, че заявките за коренна промяна в управлението са лицемерни.

Според общинския съветник от БСП Михаил Ставрев от Народното събрание са „национализирали площада“, а е странно, че пространства, които са непосредствено до сградата на парламента не са зона за сигурност, но паркингите са. Независимият общински съветник Борис Бонев заяви, че е внесъл предложение за радикална реформа на паркирането в София, а решението за паркинга на парламента на пл. „Св. Александър Невски“ нарече „лицемерие“, тъй като когато ГЕРБ са били мнозинство и на власт, техните общински съветници не са приели това решение, още повече че в непосредствена близост столичният кмет Йорданка Фандъкова е раздавала безплатни паркоместа на общински служители.

Междувременно Ива Митева е отказала коментар по темата пред БТВ.

Всъщност за породилия се казус между НС и общината пръв съобщи преди дни общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Ето какво написа той тогава във Фейсбук:

"Председателката /бившата/ на Народното събрание и главният секретар на Народното събрание - Габриела Килфанова /за сега действаща/ пратили писмо до Столична община, че безплатните паркинги на депутати и администрация на Парламента са...зони за сигурност. Позовават се на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание от 06.08.2021 г. И като зони за сигурност можели да си ги ползват. Такава наглост и нахалство рядко се вижда, но е логично в контекста на цялата простотия, която роди 46-то НС. Според Главния секретар на Парламента това, че са на публична общинска собственост няма никакво значение. Дори са се погрижили Главния секретар на МВР да им съгласува схемичката. Учудващо е настървението, с което бранят правото си на безплатно паркиране. Друг е въпросът, че в зона за сигурност не само не следва да има паркиране, но дори и престой на ППС. Друг е въпросът, че не може с Правилника за организация и дейността на НС да се отменя Закона за общинската собственост и да се ограничава публичната територия без съгласието на общината. До момента нито една от парламентарно представените партии не взе отношение и не направи бележка на Митева, че не може подобно беззаконие. Така или иначе смятам да изпратя казуса на Главния прокурор с искане да им отмени текста в правилника".

С втори пост, само ден след разпускането на НС, показва как вече няма депутати, но на паркингът има коли на чиновници от парламента. "Това ли е зоната за сигурност? Безплатен паркинг за администрацията на Парламента? Главният секретар на Народното събрание Килфанова това ли разбира под сигурност - паркинг през улицата на над 100м. от сградата. Крият се зад МВР и НСО за 213 безплатни паркоместа. Окупирали публична общинска собственост и наглеят. Призовавам назначената от Ива Митева по приятелски подбуди за Главен Секретар на Парламента да върне публичните пространства на гражданите, ако й е удобно, ако може... Аман от калинки в политиката и администрацията! Хем простотия, хем наглост", пише още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.