НС минава на извънреден режим на работа

НС минава на извънреден режим на работа

Парламентарният контрол ще бъде писмен

Народното събрание ще бъде свиквно само във връзка със законопроекти свързани с извънредното положение, а парламентарния контрол ще бъде писмен. Това решиха депутатите, като приеха Решение за изменение на Решение за работата на Народното събрание по време на извънредното положение. Предложението бе обявено от Предсеателката на НС Цвета Караянчева. Комисиите обаче ще продължат да работят.

Каракаянчева обяви, че решението е взето на председателски съвет, а само БСП не са го подкрепили.

По думите й COVID-19 не подбира нито по партийна, нито социална, нито етническа или религиозна принадлежност. "Не може да искаме цялата страна да е под карантина, а ние да нарушаваме предписанията за социално дистанциране", изтъкна тя и обясни, че ако се докажв, че има контактен сред присъстващите следвало 14 дневна карантина, което щяло да блокира работата на НС. От думите на шефката на НС стана ясно, че парламента не може да изпълни предписанията на щаба, а именно, че в залата нямало от къде да се проверява, а в стаите на групите депутатите били много близко едни до други. "Готови ли сте да бъдете виновни, че сте зарази ли други хора", попита тя колегите си. Караянчева утични, че не ставало върпос за затваряне на парламента, но сме били изправени пред невидима заплаха. По думите й трябвало да бъдем разумни. 

Тя обори подвикванията от залата, че щяло да загине парламентаризма и се по този начин се давло възможност на двама генерали да управляват, като даде пример с Конституцията, че в нея пише, че по всяко време нс може да се свика от председателя, президента, МС, 1/5 от депутатите- 48.

"Демокрацията може да я опазим и като сме в карантина", обясни тя и добави, че с работата щяло да се навакса когато се работи по време на ваканциите, но човешкия човот не можело. 

"Нека бдим да не се върне народния съд и Чернобил, когато българските граждани са манифест играли на улиците и са яли зелена салата, партийните величия стояха някъде на тихо и ядяха специална биологична храна", изригна Караянчева в отговор на повиквания от залата. 

"Моята сестра е също лекар и е на първия фронт и е заразена с коронавирус. Болестта е изключително тежка и вирулентна“, каза от трибуната на НС депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той призова да се вслушат в света на всички, които са се занимавали с епидемиология. 

Колегата им Красимир Ципов попита левицата, защо сега са против, като дори са отменил избора си за партиен лидер. 

Йордан Цонев от ДПС се обърна към гражданите, като заяви, че по време на председателски съвет партиите са опитали да намерят консенсус. Той не бил намерен зареди БСП. Цонев спомена, че от БСП отхвърляли всички преложения, които били предложени, аргумента бил конституционен. Той даде да се разбре, че първото и основно право е правото на живо и пред това всички остали права имали второстепенни значения. По думите ми сега обаче не гранативлаи това право. Той призова един доктор от депутатите да каже, че в момента не застрашвали животи. НС трябвало да работи, но не по този начин. Той даде да се разбере, че дори да гласуват от стаята на групата пак се брои за присъствие. Цонев заяви, че това, че парлемнта ще бъде разпуснат е лъжа. Той даде да се разбере, че Народното събрания ще бъде свиквно когато трябва. "Ще продължим да работим, но няма да се роаим на герои", завърши той.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че три дни отменили 29 години прилагане на българската конституция. По думите й от утре влизало в сила диктатурата. "Днес слагате венеца на без контролната власт", завърши тя. 

Според Съпартиецът й Крисиан Вигенин днешната дискусия се е готвила от дни и се целялл спиране на работа на НС за неопределен срок. Извънредното положение нямалл да спре на 13 април, а Караянчева щяла да събере депутатите преди това и да го удължат. Той обвини управляващите, че през цялото време вместо да търсят как да продължи работа НС, са търсилк как да не продължи. "Рушахте доверието на този парлемнт", каза той и добави, че по този начин шристъпват към най лесното - да се заключи парлемнта. Вигенин разкритикува, чр след като нс се затворил, изпълнителната власт щяла да свиква парламента. По цял ден имало брифинг на изпълнителната власт и на щаба, а парламента се криел. По думите му медиите щели да бъдат инструктира и да не дават гласност на опозицията. "Този парламент трябва да се свика само още веднъж, за да  глсвува оставката на правителството", завърши Вигенин. 

Колегата му Валери жеблянов пък разкритикува, че управляващите искали да управляват с декрети и решения, което щяло да доведе до диктатура.

От социолисрите обявиха, че още следват седмица щели  да свикват Народното събрание. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.