НС ще обсъди създаването на държавна петролна компания на второ четене

НС ще обсъди създаването на държавна петролна компания на второ четене

Тази седмица парламентът ще обсъди създаването на държавна петролна компания на второ четене. Идеята е залегнала в промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които депутатите ще разгледат.

На първо четене парламентът подкрепи предложението на правителството за създаване на Държавна петролна компания. Тя ще може да притежава и поддържа складове за горива и да изгражда верига от бензиностанции.

В програмата на парламента са и изменения в Закона за училищното и предучилищното образование на първо четене

Мотивът за предложените от правителството допълнения е, че обхващането в детска градина на децата на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното им развитие. Заедно с обучението, възпитанието и социализацията се осигурява и редовна грижа, здравословна храна и контролирани хигиенни условия. В същото време се дава възможност на родителите да са активни на пазара на труда. 

В държавния бюджет са предвидени 10 млн. лв., които освен за въвеждане на задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще бъдат и за подпомагане заплащането на такси от родителите, които са в неблагоприятно социално положение. Точно срещу този текст се обявиха от ВМРО.

В програмата на депутатите са и промени в Закона за защита на растенията на второ четене. Народните представители ще разгледат и проект на Закон за ратифициране на Втория допълнителен протокол към Всемирната пощенска конвенция, който ще гарантира правото на потребителите да ползват международни пощенски услуги и към всички страни членки на Всемирната пощенска конвенция. В програмата на депутатите е и закон за ратифициране  на спогодба между България и Черна гора.Парламентът трябва да ратифицира и спогодба между България и Гърция за железопътен трансграничен превоз. Депутатите ще обсъдят и процедурни правила за избор на председател на КЕВР. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.