Затягане на изискванията за изграждане на преместваемите обекти. Това предвиждат промени в закона за устройство на територията, които депутатите гласуват на второ четене. Разрешение за изграждане на преместваемите обекти, каквито са търговските сергии, павилиони и дори будките, ще дава след представяне на индивидуален проект. В него трябва да има схема с размерите, а за някои обекти дори и архитектурно-художествена и инженерна част.

Текстът бе подкрепен от 96 народни представители, 17 гласуваха „против“, 3 се въздържаха.

Вносители на част от текстовете в закона са НФСБ, а основен инициатор - Валери Симеонов. Основният мотив е, че


не всички общини имат наредби или пък изисквания


за преместваемите обекти.

От ДПС категорично възразиха срещи предложението. Според Рамадан Аталай това ще натовари обикновените хора и малкия бизнес и определи този разрешителен режим като „изнудване“. „Вие сега искате да дам 5000 лева на архитект или на конструктор, за да мога да изкарам архитектурно-строително разрешение в рамките на една година. Ако продължаваме по този начин да не децентрализираме и да не вярваме на Общините, че могат с наредбите си да издадат онези нормативни актове, които да обслужват хората в общината си, значи ние сме далече от демокрацията", каза Аталай. Неговият колега Хамид Хамид пък поясни, че освен дребния бизнес, се наказват и изрядните общини, които имат наредби, за сметка на „безхаберните“.

На свой ред Валери Симеонов поясни, че има обекти, които се правят от подръчни материали от собствениците. Всяка община пък ще има право да прецени какви точно документи да впише като изисквания в наредбите си за различните преместваеми обекти. По думите на Симеонов промяната се прави с превантивна цел., защото в момента без изисквания такива преместваеми обекти


носят риск за самите ползватели, а и за клиентите.


"Ако човекът с къща иска да продава сладолед, нищо не пречи да отвори съответно витрина на първия етаж и да продава сладолед там - в постройката, която е законна, сигурна, стабилна. Има и случаи, почти във всички общини, при които тези преместваеми обекти не са подложени на никаква, абсолютно никаква експертиза.", аргументира се Симеонов.

Депутатите дадоха и правомощия да разпорежда премахването на преместваеми обекти. Същото ще важи и за обекти в курорти и по плажовете. В момента това се прави от съответната община Става дума за такива, поставени без съответната схема. Ще се премахват и обекти, които се захранват с вода, но не са включени към канализацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цацаров: Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливост

Депутатите отрязаха от бърз съд жестоките убийци

Цацаров: Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливост

Депутатите отрязаха възможността жестоки убийци да се разминават с ниски присъди заради бърз съд. Законопроектите по Наказателно-процесуалния кодекс и по Наказателния кодекс минаха на първо четене на правната комисия.

Борисов: Отношенията ни с Русия не са влошени, а прагматични и делови

Не сме влошили отношенията си с Русия. Това коментира премиерът Бойко Борисов в МС по време на брифинг с руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който пък е в България за съвместната българо-руска комисия. Поводът за коментара му е т.нар. шпионски скандал, който се разрази у нас през изминалите дни.