При пет неизвинени отсъстия от час за месеца на дете, семейството му ще бъде лишено от детски надбавки за цяла година. Това предвиждат промените в закона за социалното подпомагане, които бяха гласувани окончателно на второ четене в НС. Поправките бяха одоберени с 84 гласа "за", без против и само 6-ма "въздържали се". 

Същата санкция ще важи и когато хлапето е в предучилищна група и не е ходило на детска градина 3 дни без уважителна причина. По време на дебатите пък шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ уточни, че парите няма да бъдат отнемани от децата, а ще бъдат прехвърлени към училището, ако се докаже, че родителите са безотговорни и не пускат децата на училище.

Хасан Адемов от ДПС пък разкритикува управляващите, че няма разписан механизъм, по който парите да стигат наистина до конретното дете. "Какво казвате. Учителят в междучасието вижда, че детето има нужда от маратонки, пергел или друго и отива да купи в близкия магазин маратонки за 40 лева", обясни той.

Междувременно шефката на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова пък изрази притеснения, че има риск от натиск към лекарите, които издават медицинските бележки за извинените отсъстивия. Именно затова тя предложи да се помисили за някакво

ограничение върху броя на извинителните бележки за отсъствия,

като това да бъде записано в някакъв подзаконов нормативен акт. На свой ред Милена Дамянова даде да се разбере, че ГЕРБ са готови да въведат такова ограничение, като за целта ще предложат промени в наребдата за приобщаващото образование, където са разписани именно отсъствията. Пред "Монитор" обаче тя обясни, че тепърва ще се разисква какъв точно да е лимитът за бележките, като става дума за тези, които се издават от джипито. 

В закона получаването на социални помощи се обвързва с полагането на обществено полезен труд, регистрация в бюрата по труда и преминаване през курсове за преквалификация и редовно посещение на детска градина и училище. В тази връзка Хасан Адемов от ДПС поясни, че този закон се администрира от Агенцията за социално подпомагане, която обаче няма нужния административен капацитет да извършва обучения. По думите му за последните 5 г. месечните социални помощи са намалели с 40%. Средно на година такива получават около 30 000 души, а за 2019-а ресурсът е 32 млн. лева. Адемов изтъкна, че трябва да има баланс между подкрепящи и санкционни мерки, което според него в закона не е направено. От ГЕРБ обаче отвърнаха, че АСП няма да прави обучения, а текстове разписват критериите за изплащане на помощите. 

Помощта от 250 лв, който получават семействата на първолаците пък да не се получава един път в началото на годината, да се изплаща на два пъти и ако детето продължи да ходи на училище и през втория срок, решиха още депутатите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Херо Мустафа е новият посланик на САЩ в България

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, стана ясно от официално съобщение на Белия дом. Тя е номинирана за посланик от президента Доналд Тръмп. Мустафа ще замени Ерик Рубин, който напуска страната ни, за да поеме по-висока позиция.

Целта е да се премине към US модела с обществено финансиране вместо 1 лв. субсидия

ДПС предлага падане на ограниченията за партийните дарения (ОБЗОР)

Целта е да се премине към US модела с обществено финансиране вместо 1 лв. субсидия

ДПС ще предложи да отпаднат сегашните ограничения за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица от 10 000 лв. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев след среща със соцдепутатите в рамките на инициираните от тях консултации за размера на партийните субсидии, който бе свит по предложение на кабинета чрез приетата на първо четене актуализация на Бюджет 2019 от 11 лв. на 1 лв. за спечелен глас на последните избори за НС.

Кметът на Костенец теглил 17 хил.лв. от общинско предприятие

Срещу разследвания за подкуп кмет на община Костенец Радостин Радев има данни и за други престъпления – длъжностно присвояване и безстопанственост, съобщи наблюдаващият прокурор от спецпрокуратурата Десислава Христова.