НС реши: Отложиха с 6 месеца закона за социалните услуги

НС реши: Отложиха с 6 месеца закона за социалните услуги

Отлагане със 6 месеца на закона за социалните услуги, който да влезе в сила от 1 юли 2020 г,а не от 1 януари . Това решиха депутатите , който с 143 гласа "за"  приеха предложението на "Обединени патриоти".  Четирима бяха "против", а само 2-ма се "въздържаха". Поправките в закона, скоито се залага отлагането му, минаха на  първо и второ четене, тъй като депутатите излизат в коледна ваканция. 

До отлагането на закона се стигна след обществено напрежение и недоволство, че в текстовете му се разписва възможност НПО-та да участват в интердисциплинарните комисии, които трябва да решават дали едно дете да се изведе от семейството или не.

Отхвърлени бяха проектите на "Воля", която предлага отлагане на закона с 1 г.,  и той да влезе в сила едва в края на декември 2020 година, както и това на "Атака", която поиска отмяната му. 

Повреме на дебатите патриотите изтъкнаха, че се предизвикала истерия в обществото, че децата ще бъдат отнемани от родителите им без съд. Според тях обаче имало текстове в закона, които може да се тълкуват двояко и именно затова прелагат и 6-месечното отлагане на закона. От "Атака" пък възнегодуваха, че със закона НПО-та изземат функции от държават, като им се дават огромни права. 

На свой ред от ГЕРБ заявиха, че в момента в страната има 1356 вида социални услуги и усилията на правителството са да подобрява качеството им. По думите на Светлана Ангелова  има неточни интерпретации на текстове от закона, които се изваждат от контекста и препоръча законите да се четат в цялост. "Злоупотребата със страховете на хората е некоректна, правителството не провежда антисемейна политика", каза Ангелова. Подумите й най-добрата среда за отглеждане на дете е семейната. Според нея извеждането на дете извън семейството е крайна мярка и става по съдебен ред, а в закона за социалните услуги нямало такава мярка.Въпреки това теподкрепят отлагането с 6месеца, което време ще се използва за разяснителна кампания и дискусия, за да се потуши напрежението в обществото.

От ДПС пъкдадоха да се разбере, че подрепят закона в сегашнуя му вид и са против отлагането му или отняманата му. "Проблемът не е, че ше отнемат деца, а че няма кой да гледа изоставените деца. В този закон няма теза за отнемане на деца", заяви шефът на социалната комисия Хасан Адемов. Той обясни, че единствено съдът може да реши дали дете да бъде изведено от семейството и то след становище на мултидисциплинарна комисия, събрана по искане на конкретния социален работник.

Социалистът и зам.-шеф на НС Кристиан Вигенин предупреди, че БСП ще сезира Конституционния съд за някои от текстовете на закона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.