Още 4 години срок за личните лекари, за да придобият специалност „Обща медицина“, ако все още нямат таката. Парламентът удължи срока, като това с поправки в Закона за лечебните заведения, които НС прие на първо, а след това и на второ четене.

Крайният срок изтичаше на 3 юни 2019 г., като по данни на РЗИ 673 са личните лекари, които не са придобили специалност „Обща медицина“ в този срок и регистрацията им подлежи на заличаване.

Именно затова целта на предложенията е да се предотврати закриването на голям брой практики и да се гарантира достъпът на населението до първична медицинска помощ.

В мотивите към закона е записано, че част от джипитата имат трудности, за да изпълнят изискването за придобиване на такава специалност. Причината е, че се налага да отсъстват от практиката си за времето на обучение, а същевременно не могат да намерят заместник през това време, който да поеме практиката и пациентите им.

Този проблем се забелязвал най-често при практиките на джипитата в отдалечените райони на страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дама става посланик на САЩ у нас

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, стана ясно от съобщение на Белия дом.

Целта е да се премине към US модела с обществено финансиране вместо 1 лв. субсидия

ДПС предлага падане на ограниченията за партийните дарения (ОБЗОР)

Целта е да се премине към US модела с обществено финансиране вместо 1 лв. субсидия

ДПС ще предложи да отпаднат сегашните ограничения за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица от 10 000 лв. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев след среща със соцдепутатите в рамките на инициираните от тях консултации за размера на партийните субсидии, който бе свит по предложение на кабинета чрез приетата на първо четене актуализация на Бюджет 2019 от 11 лв. на 1 лв. за спечелен глас на последните избори за НС.