Общинарите ще освобождават от такса смет фирми, ударени от COVID

Народното събрание реши:

Общинарите ще освобождават от такса смет фирми, ударени от COVID

Общинският съвет да може да освобождава от заплащане на такса битови отпадъци за услуга по сметосъбиране и сметоизвозване тези, които са засегнати от коронакризата. Това ще обхване предприятията, преустановили дейност заради пандемията. Такива промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) приеха на първо четене депутатите в НС.

Предложенията на шефката на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова бяха приети единодушно с 94 гласа “ЗА”. За да ползват облекчението, фирмите ще трябва да докажат с финансови и други документи, че са преустановили дейност временно след обявяването на извънредно положение зарази пандемията на 13 март 2020 г.

Промени има и по отношение на данъците за превозни средства. По закон някои МПС са освободени да плащат данък. Това включва линейки, пожарни, МПС на държавни и общински органи на бюджетна издръжка, на дипломатически представителства и консулства. Данък не се плаща и от някои електромобили, мотоциклети и мотопеди. Също така данък не се дължи за излезлите от употреба моторни превозни средства, които трябва да бъдат предадени за разкомплектуване. За целта собствениците им трябва да прекратят регистрацията за движение, както и да представят удостоверение за предаване за разкомплектуване. С промените се предлага задължението за удостоверение да отпадне и съответно да се изисква само прекратена регистрация.

Със специален режим на движение вече ще се ползват и МПС, регистрирани по реда на Закона за лечебните заведения. 

В Предходните и заключителни разпоредби на ЗМДТ се предлагат промени и в Закона за движение по пътищата. Купувачът на МПС, което е имало поне една регистрация в страната, трябва да представи в КАТ за новата регистрацията издаден или заверен от общината документ за платен данък за придобиване.

Лицата, предлагащи нощувки, са длъжни да плащат туристически данък. По закон хотелиерите трябва да подават декларация за облагане с туристически данък за предходната календарна година в срок до 30 януари. Сега тази дата се измества на 31 януари или така се дава едва 1 ден повече. Според мотивите в проектозакона това е поправка с редакционен характер, за да няма изпуснат срок от лица, които си мислят, че е до края на януари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.