НС реши: МС до края на март с план за развитие на медийната среда (ОБНОВЕНА)

НС реши: МС до края на март с план за развитие на медийната среда (ОБНОВЕНА)

Министерски съвет да изработи и да предложи на НС до края на март 2020 година план за развитието на медийната среда в България, както и модел за финансиране на обществените медии. Това решиха единодушно депутатите със 120 гласа "за", без нито един "против" и "въздържали се" след продължили близо 2 часа разисквания в НС за свободата на медиите у нас, проведени по предложение на БСП.

В първоначалният вариант на решението, внесено от социалистите, се предвиждаше срокът да бъде до 1-ви февруари, а вместо план, да се изработи стратегия. По време на дебатите от ГЕРБ дадоха да се разбере, че са съгласни, но искат някои корекции. Срокът да бъде изменен до 31 март 2020-та. Те се аргументираха с факта, че в самия закон за бюджета за догодина се задължава кабинета и културният министър да внесат до края на март законови поправки за финансирането на обществените медии - БНТ и БНР в съответствие със закона за публичните финанси.

По време на дебатите от БСП заявиха, че основният проблем е автоцензурата, недофинансирането на обществените медии, както и нуждата да се гарантира независима редакторска политика. Червените обявиха за неадекватна реакция решението на властта разпространението да се прехвърли върху „Български пощи”. От ГЕРБ и патриотите дадоха да се разбере, че няма натиск върху медиите, но увериха, че са готови на диалог. „Чукате на отворена врата”, коментира шефът на медийната комисия в НС Вежди Рашидов, който дори припомни, че вече има работна група, която работи по такива законови поправки. Той дори увери, че ще има голям дебат по темата, както това станало с промените за собствеността на медиите. Патриотите пък обвиниха БСП, че не предлагат нищо конкретно и има опасност от критики от страна на медиите, че започва ограничаване на свободата на словото. 

Разгорещен дебат обаче предизвика изказването на социалиста Антон Кутев, който припомни и срещата на Борисов с „Репортери без граници” и се възползва, за да припомни твърденията на организацията за липсата на свобода на словото у нас. Именно той изрази тезата, че проблемът се крие в автоцензурата и страхът на журналистите да се бъдат уволнени от „едни олигарси”.

В отговор Рашидов поясни, че медийните собственици са ясни. „Делян Пеевски притежава едва част, а г-н Прокопиев, този млад капиталист, другата част. Тяхната битка обаче не е политическа”, каза той и предупреди депутатите да не се заиграват с медиите. По думите в момента имало война срещу политиците, а българският политик нямал  авторитет. „Кажете ми един от залата, който е забранил тази свобода”, попита Рашидов.

Йордан Цонев от ДПС пък коментира, че НС вече е направило много сериозни крачки относно медиите – приели поправки за осветяване на собствеността, имало забрана и офшорки да притежават медии. Той обаче даде да се разбере, че не уважава „Репортери без граници” и тяхната годишна класация за свободата на словото, а 111-то място на България в нея се дължало на клеветите от медиите на Прокопиев.

„Всичко, което правят е продиктувано от интереса на сорособществата и НПО-та и финансираните от тях медии”, аргументира се той, като добави, че всичко друго за тях е табу. Той дори даде пример с изтеклите мейли преди години, в които лично Прокопиев казал: „Ние владеем мейнстрийма в телевизиите”. По думите  на Цонев там директно се нареждало на редакционните отговорници каква политика да се води и на кого да се обадят. „Това ако не е грубо потъпкване на свободата на словото. Да прочетохте в някой доклад нещо за това. Разбира се, че не. Но за Пеевски ще четем. А г-н Кутев ще използва тази дъвка всеки път, макар че г-н Пеевски е казал кои медии притежава”, убеден е Цонев.

По думите му тезата за монопола в разпространението и притежанието на медиите си е чиста дъвка. И даде за пример отразяването на новините за субсидиите, а ДПС получили изпросени пет минути в две медии. "Кои са хората, които контролират този процес. Очевидно не е г-н Пеевски. Очевидно има други фактори и други организации, НПО-та, които влияят на този процес. Аз не мога да ви попреча да си разпъвате дъвката, но всеки път ще възразявам с факти и аргументи", аргументира се Цонев.

Според него, за да има свобода на словото трябват няколко условия - по-малко регулации, прозрачност, ясно финансиране, какви са зависимостите, как се управляват обществените медии.

Той даде и пример с БНР, където "Силвия Великова и подопечните на Сорос организации и на Прокопиев, прокарват само една гледна точка". "България не заслужава 111-то място, което дължим на соросорганизациите и на подопечната им "Репортери без граници". България не е там. Ако спрат да клеветят и да отразяват едностранчиво проблемите и България продължи да е там, то тя ще е там точно заради тези издания. Чудовищно е. Издатели олигарси, които имат повдигнато обвинение и от два органа запорирано имущество, да употребят медиите си срещу законната процедура за избор на тези , които им повдигат обвинението. Ако този факт бъде отразен от "Репортери без граница" , ние ще отидем от 111-то на 211-то място. Слава богу няма да го отразят. А 111-то място не се дължи на причините, които изтъкват "Репортери без граници". То се дължи на тези хора и на клеветите им . А ние не се обединяваме, стоим отстрани да не ни плюят, защото те са много прогресивни и модерни. Няма такова нещо. Те са просто безродници", заключи Цонев. Относно частните медии, всяка друга регулация означавало ограничение, каза още той.

Всякакви допълнителни регулации на частните медии са извън демократичните процеси, коментира пък културният министър Боил Банов.Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.